A Székelyföldi Fürdő- és Közösségépítő kaláka mozgalom 15 éve civil kezdeményezésre indult, amelyet azóta is az Ars Topia Alapítvány gondoz.

Tíz évig Hargita megyében, ötödik éve Kovászna megyében újult meg az alkalmanként 80-100 magyarországi, erdélyi és külföldi egyetemistákból, fiatal szakemberekből és a helybéliekből álló csapat összefogásával az egykori gyógyerejükről híres, de feledésbe ment, vagy elpusztult népi fürdő.

A kaláka mozgalom nem titkolt célja a táji, a természeti, az építészeti, a kultúrtörténeti örökség aktív védelme, az értékek tudatosítása a helyi közösségekben, kapcsolatépítés a magyarországi, erdélyi és külföldi fiatalok között. A kaláka eddig is bebizonyította, hogy a civil kezdeményezés, az önkéntesen elvégzett civil munka az együttműködés, az összetartozás egymás és az otthon, az értékek megbecsülését eredményezi.

Idén a Vinca Minor Egyesület, a Csomád-Bálványos Natura2000 terület gondnoka hívta meg az önkénteseket verbuváló, a tervek készítését és a munkálatok levezénylését vállaló budapesti szervezetet, hogy a Bálványoson található egykori Apor lányok feredőjét közös szervezésben újítsák meg. A régi medencék megújítása, a források védelme, a területet védő utak és korlátok, öltöző, pihenőhelyek kialakítása, erózióvédelem megoldása a cél, természetes, helyi anyagok felhasználásával.

A munkálatokra 2015. július 22. és augusztus 1. között kerül sor. Az önkéntesek bázisát a kalákát támogató Grand Hotel Bálványos adja, a helybéliek Sepsibükszádról és Torjáról naponta kapcsolódnak a közös munkába. A kalákát, mint együttműködő partner és támogató a Kovászna Megye Tanácsa, a Csomád-Bálványos Közösségek közötti Társulás, a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület, a Bükszád Polgármesteri Hivatala, a Torja Polgármesteri Hivatala, a hely tulajdonosai, számos helyi vállalkozó, szervezet, helyi közbirtokosságok, - és magánszemély támogatja, valamint a Vinca Minor Egyesület. További támogatók, magyarországi szervezetetek: Bethlen Gábor Alap, Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, Magyar Művészeti Akadémia, Nemzeti Kulturális Alap, Kós Károly Alapítvány.

A kalákát 2015. augusztus 2-án, vasárnap közös táborzáró előadással fejezzük be.
A terület érzékeny természetvédelmi szempontból, a kalákához ezért csak előzetes bejelentkezés alapján lehet csatlakozni.
Elérhetőségek: telefonszám: 0040729276214, e-mail: zoltan.para@enviro.ro