Újabb, izgalmas és aktuális témákkal tűzdelt, szakmai konferenciára várjuk az érdeklődőket 2015. szeptember 18-19. között Csíkszeredába. A kilencedik konferenciánk témájaként a speciális nevelést igénylő gyermek kiskamaszkorba érkezésekor felmerülő oktatási, nevelési kérdéseit választottuk.

A szervezőcsapat, a Gyulafehérvári Caritas Fogyatékkal élőket támogató szolgálata, a Romániai Magyar Gyógypedagógusok Egyesülete, az Apáczai Csere János Pedagógusok Háza és a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége, vár minden segítő szakmában dolgozó szakembert, szülőt, és téma iránt érdeklődőt, hogy közösen találjunk válaszokat a fenti kérdésekre.

Hová tűnt az az aranyos, szófogadó gyerek? – tesszük fel a kérdést, amikor gyerekünk belép a kiskamaszkorba. Belép, vagy inkább egyik napról a másikra beviharzik? Mit tegyen a tanító, a nevelő, a szülő? És mi legyen akkor, ha mindez az érzelmi vihar a speciális nevelési igényű gyerek életét forgatja fel? Mit tehetnek a szülők és mit tehetnek a pedagógusok, hogy befogadó közösségek vegyék körül azt a gyereket, aki más, aki problémás, esetleg fogyatékkal élő, hogy megtaláljuk a legoptimálisabb iskolai környezetet gyerekünknek, ahol ki tud nyílni, ahol nem a hiányosságait, a korlátait tapasztalja meg, hanem a benne rejlő lehetőségeket és adottságokat. Ilyen és hasonló kérdések hosszú sorára igyekszenek válaszokat adni a konferencia külföldi és belföldi előadói.

Konferenciánk szakmai előadásokkal, változatos műhelymunkákkal várja a résztvevőket, betekintést nyújt különböző megközelítési módokba, módszerekbe, utakat és lehetőségeket kínál a érdeklődőknek.

Előadók, meghívottak:

Dr. Berszán Lídia – egyetemi docens, BTE Kolozsvár
Cosma István – pszichológus, pszichoterapeuta
Csuka Pál – Konduktív Módszertani Intézet vezető helyettes
Faragó Ferenc- a magyarországi Autisták Országos Szövetségének elnöke
Faragóné Bircsák Márta – a magyarországi Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény igazgatója
Dr. Földiné Angyalossy Zsuzsánna – Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat Látásvizsgáló, Gyógypedagógiai Tanácsadó, Korai Fejlesztő, Oktató és Gondozó Tagintézménye – vezetője
Dr. habil Gyarmathy Éva PhD – Magyar Tudományos Akadémia Pszichológiai Kutatóintézet tudományos főmunkatársa
Ft. Ilyés Zsolt – plébános
Ilyés Irén – pszichológus
Kiss Gabriella – szociális munkás – mentálhigiénés szakember, szupervizor
Kristóf Károly – gyógypedagógus
Molnár Sándor – a budapesti III. Kerületi Óvoda, Általános Iskola igazgatóhelyettese
Dr. Schaffhauser Franz – Pető András Főiskola intézményvezetője
Szász-Heron Amália Kinga – pszichológus
Szerdahelyi Mártom – gyógytornász, vezető-terapeuta (alapozó terápia)

Témák:

A kamasz panasz okai, nézőpontjai és kezelési lehetőségei
Egyetlen lenni valaki számára – szerelem, szexualitás és fogyatékosság
Tehetség, felzárkóztatás
Figyelemzavar
Játékterápia és interaktív történetalkotás
Pető módszer
Az autizmusról képszerűen, tényszerűen
Alapozó terápia
Együtt vagy külön? A látássérült gyermekek iskolai elhelyezésének dilemmája
Önmagunk segítése a segítő munka során
Zene és néptáncterápia
Figyelemzavarok

A konferencia programjában szerepelnek műhelymunkák az előadásokban elhangzottak elmélyítésére és gyakorlatiasabb megközelítésére. Konferenciánkat az előző évek hagyományaihoz híven lelki programmal zárjuk.

Jelentkezni lehet az itt letölthető űrlapon szeptember 16-ig, további információk a 0751-140.067-es telefonszámon is kérhetők.

A konferencia helyszíne Csíkszeredában az Apáczai Csere János Pedagógusok Háza (Taploca u. 20, GPS: ÉSZ 46.3701746, KH 25.8051086).

Támogatóink Hargita Megye Tanácsa és Csíkszereda Polgármesteri Hivatala.