Kárpát-medencei szintű seregszemle a marosvásárhelyi Sapientián: lezárult az OTDK Informatikatudományi Szekciója

A Kárpát-medence 17 magyar felsőoktatási intézményéből gyűltek össze a jövő tudósai a Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Karán 2023. április 16–19. között, hogy összemérjék tudásukat a 36. Országos Tudományos Diákköri Konferencia Informatikatudományi Szekciójában. A hallgatók által bemutatott 125 dolgozat nehéz feladat elé állította a zsűri tagjait az értékelés során, a magas színvonalú pályamunkák között összesen 71 díjat osztottak ki.
„2023-ban egy újabb mérföldkövet jegyezhet a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem: első ízben tette fel magát szekciószervezőként arra a térképre, amelyen a magyar felsőoktatásban továbbtanuló legjelesebb hallgatók mérik össze tudásukat” – emelte ki beszédében Farkas Csaba, a házigazda intézmény informatikai hálózatokért és kommunikációért felelős rektorhelyettese. Saját első konferenciaélményeit felidézve hozzátette, reméli, hogy minden olyan résztvevő, aki első ízben látogatott Erdélyben, a rendezvény végére bátran kijelentené, „nem utoljára” járt itt. Réger Mihály, a OTDK-hálózatot átfogó Országos Tudományos Diákköri Tanács alelnöke hangsúlyozta a szélesítési törekvésüket, melynek három pillérét emelte ki: a középiskolások felé nyitást, a doktoranduszokkal való együttműködést, valamint az egységes Kárpát-medencei felsőoktatási térben való gondolkodást, ilyenformán Magyarország határain túli szekciók szervezését is.

A díjkiosztó keretében elsőként a szekció sajátosságának tekinthető Imreh Csanád Emlékdíjat adták át, melyet olyan 41. életévét be nem töltött témavezető nyerhet el, aki a tehetséggondozásban eredményes, és teljesíti a pályázat feltételeit. A díjat Vörös András egyetemi docens kapta, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Karának oktatója.

A hallgatók munkáit közel 50 zsűritag értékelte, a döntési szempontokról Kozsik Tamás, az Informatikatudományi Szakmai Bizottság elnöke beszélt a záróünnepség keretében, majd Domokos József dékánnal, a szekció ügyvezető elnökével közösen átadták az odaítélt díjakat. A 16 tagozat keretében összesen 16 dolgozattal első helyezést, 17-tel második helyezést, 8-cal pedig harmadik helyezést értek el a résztvevők, emellett pedig 20 különdíj is kiosztásra került.

Az ünnepség keretében adta át a Pro Scientia Aranyérmesek Társasága a Reménység Kitűző különdíjat Szabari Mátyásnak, az Eötvös Loránd Tudományegyetem hallgatójának a konferencián nyújtott kimagasló teljesítmény elismeréséül. A díjat átadó Barbarics Tamás egyetemi docens, a Pro Scientia Aranyérmesek Társaságának és az OTDT Informatikatudományi Szakmai Bizottságának tagja a díj átadása után felhívta a figyelmet arra is, hogy az I. helyezettek pályázhatnak Pro Scientia Aranyéremre. A záróünnepség keretében a magyarországi Doktoranduszok Országos Szövetsége is különdíjat adományozott, melyet kutatómunkája elismerése céljából és további kutatások ösztönzéséül Kádár Attila, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hallgatója nyert el.

A díjátadó zárásaképp a szekciószervező Sapientia EMTE Egyetemi Tehetséggondozási és Diákköri Tanácsának elnöke, Balog Adalbert tudományos rektorhelyettes átadta a stafétát a soron következő házigazda intézménynek, megköszönve a lehetőséget és sok sikert kívánva a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Karának. A stafétát Németh Géza docens, a kar tudományos diákköri tanácsának elnöke vette át, aki egy kis bölcsességgel búcsúzott a hallgatóktól. Az ülést Domokos József dékán, a szekció ügyvezető elnöke zárta, aki elmondta, nagy öröm az intézmény számára, hogy ilyen sokan jelentkeztek, és személyes jelenléttel sikerült bemutatni a dolgozatokat. Megköszönte a rendezvényen dolgozó több mint 100 személynek a befektetett munkát, valamint a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatalnak, a Maros Megyei Tanácsnak, hogy partnerei voltak a konferenciának. Kiemelte, a neves IT-cégek (Bosch Magyarország, Codespring, Nokia és Sonrisa) támogatásának köszönhetően sikerült a rendezvény programját még színesebbé tenni.

A 36. OTDK programjainak főtámogatója a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal közreműködésével a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap terhére a Kulturális és Innovációs Minisztérium. Ugyancsak főtámogatóként járul hozzá az idei konferenciasorozat sikeréhez a MÁV-START Zrt. és a GYSEV Zrt. is azzal, hogy az Építési és Közlekedési Minisztérium közreműködésével – külön menetjegy megváltása nélkül – 2. kocsiosztályon díjmentes vasúti utazást biztosítanak a 36. OTDK résztvevőinek.

A díjazottak listája elérhető az esemény https://ms.sapientia.ro/otdk2023/ honlapján.