A vidéken élő időseknek is joguk van az otthoni beteggondozáshoz.

Szeptember 13-21 között egy 12 tagú belga kerékpározó csapat halad át Románia területén, azzal a céllal, hogy több, mint 1000 km-t tekerve, érintve 14 települést, végül Bukarestbe érkezve felhívja a figyelmet az idősgondozás szükségességére és fontosságára Romániában. A csapat szeptember 14-én Kovászna megyébe érkezett Focșani irányából Ozsdolán keresztül. A Gyulafehérvári Caritas Otthoni Beteggondozó Szolgálata partnerségben a „The Open Community Network” (TON) Alapítvánnyal, a vendégek tiszteletére szervezett sajtótájékoztatón mutatták be azokat a pozitív példákat, melyek sikeres megvalósítása követendő példaként szolgálhat az ország más megyéiben is.

A sajtótájékoztatón a biciklis csapat tagjain és kísérőín kívül részt vettek, a Caritas és a TON Alapítvány képviselői, valamint Henning László János, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke, Fehér Gabriella, a Kovászna Megyei Szociális Ellátási és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság képviselője. Utóbbiak a megyében megvalósuló szociális szolgáltatások, ezek közül kiemelve pedig az otthoni gondozás támogatásának módozatait mutatták be, kiemelve az intézmény és a civil szervezetek közti együttműködés fejlődését és fontosságát.

Hubbes Kinga a Gyulafehérvári Caritas részéről, a szervezet által nap, mint nap megvalósított otthoni ápolást és szociális gondozást végző szolgálatának tevékenységét mutatta be.

Az akcióról röviden

A román-belga „The Open Community Network” Alapítvány és a „Slatina – Timis Kölcsönös Segélyező Egyesület” által kezdeményezett akció keretében szeptember 13-21 között, a 12 belga kerékpáros több mint 1000 kilométert biciklizik 10 napon keresztül azzal a céllal, hogy felhívják a figyelmet az idősgondozás fontosságára illetve, hogy anyagi támogatást gyűjtsenek Románia vidéki közösségeiben beindított beteggondozási szolgáltatások támogatására. A biciklikörút szeptember 21-én zárul Bukarestben, ahol a résztvevők egy projektzáró konferencián vesznek részt a Román Parlamentben.

A csapat a sajtótájékoztatót követően Segesvár fele folytatja útját a Torja – Bálványos–Sepsibükszád–Mikóújfalu–Nagybacon–Bibarcfalva–Barót útvonalon.

Románia utolsó helyen áll Európában az idősek számára nyújtott hosszú távú idősgondozás terén. Egy, a saját közösségeiben végzett felmérés alapján, a román – belga alapítású „The Open Network for Community Development” (TON) Alapítvány 2014-ben egy Mestertervet készített a romániai szociomedikális szolgáltatásokról, melynek célja szociális szolgáltatások kidolgozása a vidéki lakosság számára. Az otthoni beteggondozás elsődleges fontossággal bír ebben a tervben.

A felmérés és az akció része a TON Alapítvány és a Slatina-Timiș Kölcsönös Segélyező Egyesülettel 2016-ban indított „Aktív Vidéki Közösségek az Otthoni Beteggondozó Szolgáltatások Nyújtásában és Monitorizálásban, 5 vidéki közösség hozzáférésének növelése az otthoni szociomedikális szolgáltatásokhoz” című projekt részének. Ennek fő elemei a közpolitikák befolyásolása, szociális szolgáltatói hálózat kiépítése, politikai döntéshozók tájékoztatása költséghatékony szolgáltatási megoldásokról, minőségi szolgáltatások nyújtásáról idősek számára.

A Bukarestben zajló projektzáró konferencia keretében, melyen a belga biciklis csoport is részt vesz, szó lesz a projekt során szerzett tapasztalatokról, szervezési, jogi és pénzügyi intézkedésekről, melyek minden szinten – helyi, megyei, országos – növelhetik az idősek hozzáférését az otthoni beteggondozáshoz Romániában.