2015. március 9-én, hétfőn 17 órától a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Ház Emeleti Kiállítótermében mutatja be Balázs Lajos Szeretet fogott el a gyermek iránt című könyvét. A szerzővel dr. Deák Ferenc magyartanár beszélget. Közreműködnek: Szabó Hedda és Bagoly Anabella.
A Pallas-Akadémia Könyvkiadó Sorsfordulások rítusai a székely-magyaroknál címmel új, bővített kiadásban jelenteti meg Balázs Lajos néprajzkutató csíkszentdomokosi szokásmonográfiáját. Az emberi élet nagy sorsfordulóinak szentelt hármaskönyv első részeként jelent meg a Szeretet fogott el a gyermek iránt című kötet.

A születés könyvének is nevezhető Balázs Lajos monográfiája, mely az egyéni és közösségi örömérzés sajátos néprajzi történetéről szól, a fogamzás és anyává válás ismeretlen állapotától a megteremtett ember családi, társadalmi, vallási beavatásáig. Ugyanakkor a megismerés könyve is, mely azt veszi számba, hogy milyen fajta tapasztalati tudást aktivizáltak a felismeréstől a megbizonyulásig a gyermek jövetelére. Megrendítő tudást ölel fel és rendszerez könyvébe a néprajzos szerző. Az anyaméhben, majd az utána következő hónapok minden részletére kiterjedő és megoldást kínáló népi műveltség sokkal gazdagabb és szélesebb palettáját nyújtja a szülésnek és születésnek, mint az ebben a kérdéskörben érdekelt bármelyik tudomány. Nem a szülés anatómiájának, hanem a gyermekteremtés és általa a közösségi megmaradás garanciájának foglalata e könyv. A születés kultúrája csak látszatra csíkszentdomokosi: sajátos, lokális megnyilvánulása a magyar nép kultúrájának. Alapvető felismerései, tudatos és nemes vagy bűnből fakadó, tagadó gyakorlatai ugyanakkor egyetemesek.
(Forrás: szekelyhon.ro)

A rendezvényre a belépés díjtalan, mindenkit szeretettel várunk!
Az esemény facebook oladala: https://www.facebook.com/events/574370076033354