Környezeti nevelési programsorozat sepsiszéki magyar gyerekek számára

A Vinca Minor Egyesület, a Csomád-Bálványos védett terület gondnoka, 2018. december 14-e és 19-e között egy környezeti nevelési oktatási programsorozatot bonyolított le sepsiszéki magyar óvodások és iskolások bevonásával. A projekt célja az óvodások és általános iskolások környezettudatosságának növelése vizuális és tapasztalati környezeti nevelési módszerekkel, amely által a gyerekek érdeklődését a természetvédelem irányába lehet terelni.

A megvalósítási időszakban a sepsiszéki óvodás, I-IV osztályos és V-VIII osztályos korosztály számára négy tematikában — biológia, víz, levegő, talaj —valósultak meg különböző foglalkozások, illetve a téli madáretetés fortélyairól is szó esett. A foglalkozások részét interaktív, gondolkodtató, kompetenciákat fejlesztő és közösséget építő játékok, kreatív foglalkozások képezték, amelyeket szakértő segítségével jutattunk el sepsiszéki tanintézményekbe. A projekt során 3 sepsiszéki tanintézményben tartottunk mintegy 14 foglalkozást: Gidófalván a Czetz János Általános Iskolában, Árkoson a Dr. Gelei János Általanos Iskolában és Mikóújfaluban a Fejér Ákos Általános Iskolában, amelyek során 311 gyereket vontunk be környezeti nevelési tevékenységbe. Gidófalván és Mikóújfaluban óvodások, I-IV osztályos és V-VIII osztályos diákok, illetve Árkoson I-IV és V-VIII osztályosok vettek részt a programokon.

A megvalósított projekt hozadéka a gyerekek környezettudatos szemléletének kialakítása és fejlesztése, a Csomád-Bálványos védett terület természeti értékeinek megismerése.

A “Környezeti nevelési programsorozat sepsiszéki magyar gyerekek számára” című projekt anyagi támogatását a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. biztosította 250000 HUF vissza nem térítendő támogatás formájában.

http://kezdi.info/documents/kezdi_info_document_4460.jpg