„Úgy éljetek, mint akik nem hiába kapták a kegyelem idejét….”

Lelkészértekezlet a Kézdi-Orbai Református Egyházmegyében

A Benke –kúria Gábor Áron terme adott helyet a negyedévente szervezett egyházmegyei lelkészértekezletnek, pénteken, november 4-én.
Bardócz Csaba, lelkészértekezleti elnök köszöntötte az egybegyűlteket, majd Nagy István-Zoltán kommandói lelkipásztor hirdette az igét Pál apostol II. Korinthusbeli levele 6, 1-10 versek alapján, kiemelve a kegyelmi idő jelentőségét a mindennapi életben, a lelkipásztori szolgálatban, szólva az alázatról, a Krisztus melletti kiállásról és bátorságról.

Istentisztelet után Dr Buzogány Dezső teológiai professzor a reformációról tartott érdekfeszítő előadást, más szemszögből világítva meg a sokszor félretárgyalt folyamatot az egyház történetében. Szó volt arról, hogy mi NEM a reformáció: nem hitújítás, mert a hitet nem lehet újítani, nem vallási köntösbe bújtatott osztályharc, nem a reneszánsz humanizmus győzelme az egyház felett, nem mozgalom. A reformáció lényege az igehirdetés. Hozadéka azonban rengeteg van: az egységes magyar irodalmi nyelv kialakulása, a Biblia „népkönyvvé” lett, ami sokszor az iskolai oktatásba is belekerült, mivel nem voltak nyomtatott könyvek, így ebből tanulták a betűvetést a gyermekek. A XVI. század végére 250 egyházi iskola működött Magyarországon. Addig is voltak iskolák, de az áttörést az oktatás rendszeressé, programszerűvé tétele jelentette.
Előadás után szünet, majd az előadás megbeszélése következett, melynek során többek között még szó esett a kezdeti konzisztóriumokból kialakult presbitériumról,(ami, mint egyházfegyelmet is gyakorló testület csak a XVIII. században alakult ki), az ellenreformációról, az egyházfegyelemről.

Az értekezlet végén Bardócz Csaba elnök az aktuális ügyeket tárta a jelenlevők elé, majd az együttlétet a Benke kúria tulajdonosa által jelentős mértékben támogatott ízletes ebéd zárta.