A Csíki Játékszín március elején vendégszerepel Kézdivásárhelyen Huszka Jenő, zeneszerző és Szilágyi László, szövegíró közös művével, a Mária főhadnagy című operettel. A darab cselekménye az 1848-49-es szabadságharc idején játszódik, rendezője a Budapesti Operettszínház alkotója, Somogyi Szilárd, aki az Isten pénze musical és a Viktória operett után immár harmadik ízben dolgozott Csíkszeredában stábjával: Gyarmathy Ágnes, díszlet-jelmeztervezővel, Bene Zoltán, zenei vezetővel és Horváth Gyula Antal, koreográfussal.

Az előadást március 2-án, hétfőn 19 órától a Gábor Áron bérletesek, március 3-án, kedden 18 órától a Boér Géza bérletesek és március 4-én, szerdán 19 órától a Toldi bérletesek tekinthetik meg a Vigadó Művelődési Házban. A fennmaradó helyek függvényében az előadásra jegyek is válthatók felnőtteknek 20, diákoknak és nyugdíjasoknak 15 lejes áron.
Helyfoglalás a 0267 360 179 vagy a 0729 058 197-es telefonszámok valamelyikén.
Jegyek a Vigadó Művelődési Ház közönségszolgálati irodájában válthatók munkanapokon 8 és 16 óra között, valamint az előadások előtt egy órával.

A Mária főhadnagy címszereplője, Lebstück Mária valós személy volt. Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc idején Lebstück Károly néven több csatában harcolt és számos hőstette elismeréseként végül főhadnagyi rangot kapott. Szilágyi László és Huszka Jenő alkotói fantáziája operett hőssé tette Máriát, aki kényszerházasság elől menekül Bécsből és nemzetőr egyenruhát ölt, hogy Magyarországra juthasson. Mária férfiként is helytáll, de a női ruhát is újra felöltené, hiszen a Pesten kitört forradalom hírének hevében szenvedélyes csókot váltottak Jancsó hadnaggyal, az azóta felettese és Mária inkognitójáról mit se tud.

Szereplők:
Lebstück Mária: CZIKÓ JULIÁNNA, Jancsó Bálint: KOSZTÁNDI ZSOLT, Farkasházy Antónia: SZABÓ ENIKŐ, Draskóczy Ádám: FÜLÖP ZOLTÁN, Panni: DÁLNOKY CSILLA, Zwickli Tóbiás: VERESS ALBERT, Simonichné: BARTALIS GABRIELLA, Simonich: KERESZTES SZABOLCS, Biccentő: BAKCSI GÁBOR-ANTAL, Herbert von Waldhausen: BILIBÓK ATTILA, Kossuth Lajos: VASS CSABA, Görgey Artúr: PUSKÁS LÁSZLÓ, Krantz doktor: BENDE SÁNDOR, Kocsmáros: GIACOMELLO ROBERTO, valamint: BOKOR ANDREA, FEKETE BERNADETTA, PAP TIBOR, RÁDULY BEÁTA/ SZABÓ BERNADETT, ZAIBA ANIKÓ, ZSIGMOND ÉVA BEÁTA. Zenekar: BALÁZS PÉTER, BENE ZOLTÁN, BOLDIZSÁR SZABOLCS, HOMPOTH ARTHUR-NORBERT, RÁDUJ GÁBOR, VERESS CSABA. Koreográfus-asszisztens: ZAIBA ANIKÓ, a díszlet-jelmeztervező asszisztense: RÁKAY TAMÁS, koreográfus: HORVÁTH GYULA ANTAL, zenei vezető: BENE ZOLTÁN, díszlet-jelmeztervező: GYARMATHY ÁGNES, rendező: SOMOGYI SZILÁRD.

Az előadás a Hartai Zenei Ügynökség Kft. és a Proscenium Szerzői Ügynökség Kft. engedélyével jött létre. Az előadás kiemelt támogatója a Bethlen Gábor Alap.

A Kézdi.Infó március 1.-én a hozzászólók között 1 darab egyszemélyes jegyet sorsol ki este 23 órakor.