A Vigadó Művelődési Ház szervezésében, január 31-én (vasárnap) 17 órától a Maros Művészegyüttes Mátyás király álruhái című mesejátékát tekintheti meg a nagyérdemű, a Vigadó Művelődési Ház nagytermében.

Mátyás a nép között járt, de szívesen ajtót nyitott minden panaszosnak, ellenőrizte a nép helyzetét, hivatalnokai működését, igazságszolgáltatását, s megfékezte a nagyurakat. Így született meg Mátyás királynak, az Igazságosnak az alakja sóhajból és panaszból. Mindenütt jelenvalósága, igazságszolgáltatása, népbarát politikája, fölbukkanása az ország különböző részein olyan mély nyomot hagyott a magyar nép lelkében, hogy azt soha senki többé nem tudta eltörölni.

Az elbeszélések szerint, ha a szegény embert, jobbágyot, szegény városi embert elnyomta nemesura vagy elöljárója, Mátyás váratlanul fölbukkant, meglátta, és keményen megbüntette a hatalmaskodást, mint a kolozsvári bíró híres történetében. A szegény ember felmehetett hozzá Budára. Egy másik történet szerint el-elnézett a jobbágyfalvakba, ellenőrizni a falusi igazságszolgáltatást, megdolgoztatta az urakat, bölcsen megleckéztetve őket, hogyan kell megbecsülni a nép munkáját.

Előadásunkban felelevenítünk hármat a gyerekek által legkedveltebb Mátyás-történetek közül: A kolozsvári bíró, Egyszer volt Budán kutyavásár, valamint Az igazmondó juhász címűt.


Rendező: Varga János
Zene: Bonczó István
Jelmezek: Bandi Kati
Tánckarvezetők: Törzsök Zsuzsánna és Farkas Sándor Csaba
Igazgató: Barabási Attila Csaba


A belépés regisztráció segítségével lehetséges, a helyek száma korlátozott!

Belépés 15 lej

Várjuk szeretettel!