Márton Árpád - Élet Jelek - kiállításmegnyitó és díszterem avató

2017. június 14., szerda 18:00 óra - Vigadó Művelődési Ház, Díszterem
Belépés díjtalan.

„Gyermekkorom egyszerű munkás-hétköznapjai megtöltötték a tarisznyámat. Az élet ezernyi, apró szilánkjai észrevétlenül elraktározódtak, mélyen és igazán.
Miért ilyen élesek ezek az emlékek?

Azért, mert munkával-munkában éltünk, nőttünk és észrevétlenül részeseivé váltunk a hétköznapok gondjainak. Ugyanúgy elfáradtam szüleim mellett, mint ők, a rám kirótt munkát is olyan komolyan és felelősségteljesen kellett végeznem. Persze, játékra is jutott idő, de a lényeg: korán, munkában értünk tudatos emberekké. Minden kis mozdulatnak megvolt a jelentése.

Szeretni kellett a munkát, tisztelni a pihenést, becsülni az ételt.
Az evés, a pihenés mind-mind örömet, elégtételt jelentett a jól végzett munka után.
...Durva, érdes kezeidet, amikor belemártottad a hideg vízbe, és arcodhoz emelted, érezted, hogy az egész napi sós verítéket lemossa arcodról, nyakadról, válladról, napbarnította karjaidról…újjászülettél!

Új erőt adott a tisztálkodás, hogy utána asztalhoz ülj, és a kemencében sült gabonakenyérből egy sarkolatot szelj, a háziszalonnából egy szeletet vágj, a finom piroshagymát felaprítsd a lapítón, hogy aztán elfogyaszd, a lehető legtökéletesebb étvággyal vacsorád. Nyomatékul pedig egy jó csésze savanyútej...

Számomra ez volt a világ legszentebb eledele és itala, a tisztaság és a béke, a munka hétköznapjaiban.

Beleszülettem, benne éltem, s ha sorsom egy adott pillanatban más fordulatot is vett, erről vallok, és ezt vallom ma is munkámban.”

Márton Árpád

Márton Árpád gyergyóalfalvi születésű, Csíkszeredában élő festőművész. Tanulmányait a Marosvásárhelyi Zene és Képzőművészeti Középiskolában, majd a kolozsvári Ion Andreescu Képzőművészeti Akadémia festészeti szakán végezte.

Számos díj és elismerés tulajdonosa: Szülőföldem Erdély pályázat I. díja, Makói Művésztelep II. díja, Kőrösi Csoma Sándor Emlékkiállítás III. díja, Szárhegyi Alkotótáborért emlékérem, Pro Urbe díj, Boromisza Tibor emlékérem, Kriterion Koszorú, Tőkés Sándor Díj, Cívis Nemzetközi Művésztelep nívódíja és Hargita Megyéért Díj.

Munkáinak meghatározó eleme a székelység, a szülőföld, az otthon, amely portréiban, tájképeiben, kompozícióiban egyaránt igen erőteljesen fellelhető. Művészetében több stíluselem keveredik: expresszionizmus, kubizmus, szürrealizmus és realizmus.