Elmarad - 2015. március 10-én, 18 órától a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Ház nagytermében mutatja be a az OSONÓ SZÍNHÁZMŰHELY és a marokkói L'FABRIKA SZÍNHÁZ közös előadásukat, mask@face.now címmel.

A maszkok és megfelelések átjárják életünket, bárhová is menjünk a világban. Meg akarjuk mutatni magunkat, de a körülöttünk élők nem láthatják arcunkat, újságpapírba burkolózva eltiporjuk egymást: előrenézve, idegesen… közhelyeket szajkózva. Mielőtt tudatunkra ébrednénk, eladnak bennünket, szebb életet ígérve. Időközben végig ott leselkedik körülöttünk egy szikrányi tisztaság, egy darab emberség. Néha hallhatjuk is a hangját, de zavar, hogy nem értjük. Megsemmisíteni, elhallgattatni azonban képtelenek vagyunk. És elég egyetlenegyszer megértenünk muzsikáját, hogy elszégyelljünk magunkat.
Az Osonó Színházműhely 2014 augusztusában dolgozott azon a szociális-színházi projekten, amely végeredménye a mask@face.now című dokumentarista előadás. Marokkói fiatalokat - köztük iskolásokat, egyetemistákat, jól szituált családból érkezőket és hátrányosabb helyzetűeket, munkanélkülieket is - gyűjtöttünk össze egy műhelymunka sorozatra. A közös beszélgetések, játékok és önismereti gyakorlatok során meghallgattuk a fiatalok történeteit, nehézségeit, álmait, gondolatait és a jövőjükkel kapcsolatos elképzeléseit. Az előadásban az egyén és a társadalom kapcsolatát, az emberek kizsákmányolását és árucikként való kezelését, a fiatalok lehetőségeit, álmait és jövőképét vizsgálja az arab és osonós színészekből álló csapat. Ezeknek a személyes történeteknek ad színházi keretet az előadás, amely a két egymástól távol eső kultúra találkozására, valamint az adott ország legjellemzőbb társadalmi kérdéseire épül, megszólaltatva egy generáció hangjait. A jelenről beszélve, olyan kérdéseket fogalmaz meg az arab és Kelet Európa-i fiatalokból álló csapat, amelyek nemcsak Marokkóban, hanem Romániában, de akár Európában is aktuálisak.
A projekt hatására alakították meg a marokkói fiatalok a saját színházi csoportjukat, a L'fabrika Theatre-t, amellyel most közös koprodukcióban mutatjuk be az előadást. A márciusi erdélyi előadássorozat romániai és európai bemutatót is jelenti. A produkcióban szereplő arab fiatalok számára ez az első alkalom, hogy számos adminisztratív nehézség leküzdése után, elhagyhatják országukat.




Írta: Osonó Színházműhely (http://osono.ro/hu)
Rendező: Fazakas Misi
Szereplők: Ayoub Anabi, Daragics Bernadette, Hassan Bara, Mohamed Bara, Mohamed Benail valamint Mucha Oszkár
Technikus: Bernát Szilárd

Az eseményre a belépés díjtalan, mindenkit szeretettel várunk!
Az esemény facebook oldala: https://www.facebook.com/events/946391595371245