2017 október 12-én, csütörtök este 18:00 a Vigadó Művelődési Ház dísztermében NŐK IS HŐSÖK, Magyar női sorsok az I. világháborúban kiállításmegnyitó.

Az I. világháború volt az első modern háború. Abban az értelemben is, hogy nem csupán a hadseregeknek kellett megküzdeni egymással, hanem a hadviselő felek igyekeztek az egész társadalmukat mozgósítani a győzelem érdekében. Ezért a háború Magyarország számára sem csak a hadköteles korú férfiak részvételével zajlott, hanem részt vett benne az akkori országban élt mintegy 11 millió nő is.
Ha a fegyveres harcokban – néhány érdekes, de nagyon csekély számú kivételtől eltekintve – csak a férfiak vettek is részt, a nőkre is fontos feladatok hárultak. A férfiak lelkesítése, a sebesültek ápolása a hagyományos elvárások közé tartozott, de ezt most kiegészítette, hogy a milliószámra a frontra került férfiak helyét is zömmel a nőknek kellett betölteni a gazdaságban. Az elhúzódó háborúban a termelés fenntartásának nagy szerepe volt, s mivel a megtermelt javakból elsősorban a harcoló hadseregek részesültek, a hátországban maradtak ellátása egyre romlott. Ennek kárvallottjai közé tartoztak a sok esetben családfenntartói szerepre kényszerült nők is. A hátország lakói azonban nem csak materiális értelemben nélkülöztek. Sokaknak ennél is nehezebb lehetett a lelki szenvedés: az aggódás a szeretett fiúért, fivérért, férjért vagy kedvesért. A remény, hogy épségben visszatér. A szomorúság, ha fogságba került, megsebesült, ha csonkán és betegen térhetett csak haza. A hősi halált haltak után maradt százezernyi gyászoló tragédiája.
A nők háborús áldozathozatala ugyan egészen más jellegű volt, mint a hazájukért véráldozatot hozó férfiaké, de a háború jellegéből fakadóan szintén nélkülözhetetlennek bizonyult. A Balassi Intézet kiállítása az ő küzdelmes helytállásukat kívánja néhány jellemző részlet, számos, korábban sosem láthatott archív felvétel és tárgy segítségével bemutatni.

Kurátorok: ifj. Bertényi Iván, Bodnár Zita, Kincses Károly
Helyszín, időpont:
Vigadó Művelődési Ház Galériája (Gábor Áron tér / 21, Kézdivásárhely)
2017. október 12, 18 óra

A tárlat 2017. november 12-ig látogatható hétfőtől-csütörtökig 8:00-17:00 óra, valamint pénteken 8:00-15:00 között.

A tárlatot Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsa elnöke nyitja meg.
A kiállítást méltatja: Dimény-Haszmann Orsolya, muzeológus
Házigazda: Szebeni Zsuzsa igazgató, Balassi Intézet – Magyarország Kulturális Központja, Sepsiszentgyörgy

Együttműködő partnerek: Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság, Országos Széchenyi Könyvtár, Hadtörténeti Intézet és Múzeum, Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár, Magyar Nemzeti Múzeum, Vigadó Művelődési Ház.
Kiadványterv/Design: Kaszta Dénes – Arkas Design

Belépés díjtalan.