Vigadó - Ambrus Attila - A Viszkis Kézdivásárhelyen

Ambrus Attila - A Viszkis Kézdivásárhelyen

» Önkéntes orvos voltam Kamerunban - Dr. Turóczi Ildikó afrikai beszámolója

Önkéntes orvos voltam Kamerunban - Dr. Turóczi Ildikó afrikai beszámolója - 2012. február 13., hétfőn 18 órátólÖnkéntes orvos voltam Kamerunban - Dr. Turóczi Ildikó afrikai beszámolója.Dr. Túróczi Ildikó háziorvos 2011 őszén két hónapot dolgozott Kamerunban egy amerikai NGO, az AIDSfreeAFRICA szervezésében. Részletek Dr. Turóczi Ildikó leveléből:Észak-Nyugat Kamerunban, ahol én voltam, egy 30 ezres településen, falu, tartomány vagy királyság, ki aminek mondja. Szavannás dombon-hegyen belakott hely. Az őstelepes lakosság agyagtéglás, szalmatetős kunyhókban lakik a királyság - hadd nevezzük most így - közepén. (... ) A fulániak muszlimok, az esuiak keresztények, és nagyon vallásosak, többnyire katolikusak, de van református, adventista, közösség is. A nagyon vallásos jelző azt jelenti, hogy sokat imádkoznak és a bibliai tanokra, mint mesékre, rácsodálkoznak. … Gyónni nem láttam senkit.(... ) Amennyi nyomor, kosz, annyi nyugalom, egyértelműség. Az 'ez ilyen egyszerű' hangulata..... ha nincs amit enni, akkor nincs, ha csak fufu van, akkor csak fufu van, ha csak egy ingecske van a gyereknek, akkor egy van, ezt szombaton megmossák, és amíg megszárad, addig az sincs, ha esik, akkor kivárjuk, amíg eláll, és ha esemény van, akár ha temetés, akkor van ének, tánc, kaja, és részt vehet bárki. Társadalmi különbségek itt nincsenek, itt mindenki szegény, mindenki éhezik. A családon belüli kapcsolatok jók, egymáson úgy segítenek, ahogy tudnak. (... ) Az első hónap után volt két nap mélypontom. A szorongásé, a dühvel fűszerezett tehetetlenségé ..., hogy ha engem valami itt lel, akkor nekem annyi. Mert 500 km-en belül nincs röntgen, nincs ortopéd, nincs szakellátás, sem labor, nincs semmi, csak kosz. Aztán elmúlt.  Beszereztünk gyógyszereket, elindítottunk egy orvosi rendelőt. És készülünk vissza, mert van sok dolog, amit jó lenne megtenni, elvégezni. Ott már van családom, és törzsi nevem is: Imbi Nghe. Ők megszerettek, visszavárnak, és is megszerettem őket - egyszer talán... Üdvözlettel, Imbi Nghehttp://ahu.hu/hirek/594-kamerunban

2012. február 13., hétfőn 18 órától
Önkéntes orvos voltam Kamerunban - Dr. Turóczi Ildikó afrikai beszámolója.

Dr. Túróczi Ildikó háziorvos 2011 őszén két hónapot dolgozott Kamerunban egy amerikai NGO, az AIDSfreeAFRICA szervezésében.

Részletek Dr. Turóczi Ildikó leveléből:

Észak-Nyugat Kamerunban, ahol én voltam, egy 30 ezres településen, falu, tartomány vagy királyság, ki aminek mondja. Szavannás dombon-hegyen belakott hely. Az őstelepes lakosság agyagtéglás, szalmatetős kunyhókban lakik a királyság - hadd nevezzük most így - közepén.

(... ) A fulániak muszlimok, az esuiak keresztények, és nagyon vallásosak, többnyire katolikusak, de van református, adventista, közösség is. A nagyon vallásos jelző azt jelenti, hogy sokat imádkoznak és a bibliai tanokra, mint mesékre, rácsodálkoznak. … Gyónni nem láttam senkit.

(... ) Amennyi nyomor, kosz, annyi nyugalom, egyértelműség. Az "ez ilyen egyszerű" hangulata..... ha nincs amit enni, akkor nincs, ha csak fufu van, akkor csak fufu van, ha csak egy ingecske van a gyereknek, akkor egy van, ezt szombaton megmossák, és amíg megszárad, addig az sincs, ha esik, akkor kivárjuk, amíg eláll, és ha esemény van, akár ha temetés, akkor van ének, tánc, kaja, és részt vehet bárki. Társadalmi különbségek itt nincsenek, itt mindenki szegény, mindenki éhezik. A családon belüli kapcsolatok jók, egymáson úgy segítenek, ahogy tudnak.

(... ) Az első hónap után volt két nap mélypontom. A szorongásé, a dühvel fűszerezett tehetetlenségé ..., hogy ha engem valami itt lel, akkor nekem annyi. Mert 500 km-en belül nincs röntgen, nincs ortopéd, nincs szakellátás, sem labor, nincs semmi, csak kosz. Aztán elmúlt.  Beszereztünk gyógyszereket, elindítottunk egy orvosi rendelőt. És készülünk vissza, mert van sok dolog, amit jó lenne megtenni, elvégezni. Ott már van családom, és törzsi nevem is: Imbi Nghe. Ők megszerettek, visszavárnak, és is megszerettem őket - egyszer talán...

Üdvözlettel, Imbi Nghe

http://ahu.hu/hirek/594-kamerunban

Küldje el közleményét / eseményét / ajánlatát / hírdetését,
hogy elérhető legyen a Kézdi Infó-n hangosan is!

» Hozzászólások

Nincs még hozzászólás. Légy te az elsõ !

Hogy hozzászólhass be kell jelentkezned!

Hibajelentéshez kattintson ide!