Vigadó - Ambrus Attila - A Viszkis Kézdivásárhelyen

Ambrus Attila - A Viszkis Kézdivásárhelyen

» Péterfy Gizella festészeti és szobrászati kiállítása

Péterfy Gizella festészeti és szobrászati kiállítása - 2011. január 28., pénteken 18 órától Péterfy Gizella festészeti és szobrászati kiállítása.Az elmúlt évtizedek magyar képzőművészetében jelentős hely illeti a Marosvásárhelyen született, és még gyerekkorában az anyaországba került Péterfy Gizella életművét.Péterfy Gizella 1968-ban diplomázott a budapesti Képzőművészeti Főiskolán, ahol Bernáth Aurél volt a mestere, az a festő, aki szoros kötődésekkel fűződött a nagybányai festőkolóniához, valamint a posztimpresszionista hagyományokon élő Gresham-körhöz. Ebből a mesteri ösztönzésből és alkotói egységből merített a tanítvány, aki az 1970-es évektől lírai, posztnagybányai hangulatot idéző képeket festett, 'léleklátó' portrékat családtagjairól, barátairól vagy olyan múltbéli személyekről, akik az ő gondolatiságát, kifejezőképességét, látásmódját befolyásolták.Az 1980-as évektől a vászonfelületen létrehozott portrék mellett a festett plasztikák kifejezési módját is behozta művészetébe, ahol szintén nyugodt, érzékeny portrékat találunk. Korunk neoavangárd irányultságainak légkörében mindvégig megmaradt a hiteles emberkép ábrázolása mellett. Önvallomásában írja: 'Az ember szeretete, az ember és természet szépségének, csodáinak áhítata kell hogy vezesse a kezünket.' A festményein és plasztikáin megjelenő arcképek, portrék nem illusztratív jelleggel jöttek létre, mögöttük egy szimbolista jellegű, mélyálomból feltörő tárgyi kép formálódik, és ez a látomás vonzó, harmonikus színekkel hat. Örökkévalókká, korszakokon könnyedén átlépő figurákká emeli szobrait, festett portréit. A nézőnek olyan érzése támad, mintha a megszólalás előtti pillanatban, nyílt tekintetekkel közelednének feléje a személyek, melyek túllépik korukat,mindvégig fiatalok vagy éppen szépséges öregek kívánnak lenni. Arcaik üzennek, meghívnak, mesélnek. Létrehozójuk letisztuló, történelmi konfliktusoktól, egyéni vívódásoktól mentes üzenetet formáz, annak ellenére, hogy őt magát saját élettörténetében számos dráma érte. A sorsokon formálódott műalkotások józan szellemi frissességet sugároznak.A művésznő jelenleg Balatonkenesén, valamint Parajdon él, egyéni tárlata február 20-ig lesz látható a Vigadó kistermében.

2011. január 28., pénteken 18 órától Péterfy Gizella festészeti és szobrászati kiállítása.
Az elmúlt évtizedek magyar képzőművészetében jelentős hely illeti a Marosvásárhelyen született, és még gyerekkorában az anyaországba került Péterfy Gizella életművét.
Péterfy Gizella 1968-ban diplomázott a budapesti Képzőművészeti Főiskolán, ahol Bernáth Aurél volt a mestere, az a festő, aki szoros kötődésekkel fűződött a nagybányai festőkolóniához, valamint a posztimpresszionista hagyományokon élő Gresham-körhöz. Ebből a mesteri ösztönzésből és alkotói egységből merített a tanítvány, aki az 1970-es évektől lírai, posztnagybányai hangulatot idéző képeket festett, "léleklátó" portrékat családtagjairól, barátairól vagy olyan múltbéli személyekről, akik az ő gondolatiságát, kifejezőképességét, látásmódját befolyásolták.
Az 1980-as évektől a vászonfelületen létrehozott portrék mellett a festett plasztikák kifejezési módját is behozta művészetébe, ahol szintén nyugodt, érzékeny portrékat találunk. Korunk neoavangárd irányultságainak légkörében mindvégig megmaradt a hiteles emberkép ábrázolása mellett. Önvallomásában írja: "Az ember szeretete, az ember és természet szépségének, csodáinak áhítata kell hogy vezesse a kezünket." A festményein és plasztikáin megjelenő arcképek, portrék nem illusztratív jelleggel jöttek létre, mögöttük egy szimbolista jellegű, mélyálomból feltörő tárgyi kép formálódik, és ez a látomás vonzó, harmonikus színekkel hat. Örökkévalókká, korszakokon könnyedén átlépő figurákká emeli szobrait, festett portréit. A nézőnek olyan érzése támad, mintha a megszólalás előtti pillanatban, nyílt tekintetekkel közelednének feléje a személyek, melyek túllépik korukat,
mindvégig fiatalok vagy éppen szépséges öregek kívánnak lenni. Arcaik üzennek, meghívnak, mesélnek. Létrehozójuk letisztuló, történelmi konfliktusoktól, egyéni vívódásoktól mentes üzenetet formáz, annak ellenére, hogy őt magát saját élettörténetében számos dráma érte. A sorsokon formálódott műalkotások józan szellemi frissességet sugároznak.
A művésznő jelenleg Balatonkenesén, valamint Parajdon él, egyéni tárlata február 20-ig lesz látható a Vigadó kistermében.

Küldje el közleményét / eseményét / ajánlatát / hírdetését,
hogy elérhető legyen a Kézdi Infó-n hangosan is!

» Hozzászólások

Nincs még hozzászólás. Légy te az elsõ !

Hogy hozzászólhass be kell jelentkezned!

Hibajelentéshez kattintson ide!