Vigadó - Ambrus Attila - A Viszkis Kézdivásárhelyen

Ambrus Attila - A Viszkis Kézdivásárhelyen

» Pokolsár egyesület - Sütő András: Vidám sirató egy bolyongó porszemért

Pokolsár egyesület - Sütő András: Vidám sirató egy bolyongó porszemért - 2014. június 6-án, pénteken 20 órától a Vigadó Művelődési Ház nagytermében a kovásznai Pokolsár egyesület színjátszó csoportja bemutatja Sütő András: Vidám sirató egy bolyongó porszemért című kétrészes vígjátékát. A kovásznai pokolsár egyesület 2013 januárjában alakult. Nevét Kovászna szimbólumáról, a város főterén található látványos iszapvulkán maradványról kapta. Tevékenységének célja a kovásznai közösség érdekeinek azonosítása, képviselete és fejlesztése kulturális, gasztronómiai, sporttevékenység, vallás stb. téren. A 2013-as év pályázata Sütő András: Vidám sirató egy bolyongó porszemért című kétrészes vígjátékának színreviteléről szólt. A színjátszó csoport tagjai, a 40 éves múlttal rendelkező 'kovásznai diákszínpad' egykori szereplői, akik 30 év után ismét színpadra álltak, hogy újra eljátsszák, az 1984-86 között is nagy sikernek örvendő 'vidám siratót'. Akkoriban 72 alkalommal került előadásra, Erdély szinte minden szegletében, a Bánságban, Mezőségen, Kalotaszegen, Szilágyságban és Székelyföldön. 2013-14-ben, eddig 15 alkalommal. Célunk akkor is és ma is, a magyar nyelv és kultúra ápolása, a magyar nyelv szépségének kifejezése, betartván a színpad küldetését, hogy szólni kell az emberekhez, tolmácsolni az üzenetet és a mondanivalót, nyelvünk, népdalaink, táncaink által.  Sütő András a Vidám Siratót 1976-ban írta, tehát a múlt rendszerben játszódik a cselekmény. A főszereplő Fügedes, özvegy, 5 leány apja, aki világéletében kereste a helyét a világban, a rendszerben, de sosem lehetett az, ami lenni szeretett volna. Mindig bolyongott a különböző dogmák, ideológiák között. Most talán megtalálta a helyét, mert úgy gondolja, hogy hitváltoztatással megoldódnak eddigi gondjai, és vakon hisz az álpapnak, prédikásnak. A lányait is próbálja magával rántani, de Lenke lánya ellenáll neki. A két férfi ugyanabba a nőbe lesz szerelmes, Emmába, aki ügyesen lavírozik kettejük között, és sok vicces jelenetnek a résztvevője. A darab fő vonala a bolyongó Fügedes felemelkedése és bukása. Mély mondanivalóval zárul, egyszerre tud nevettetni és elgondolkodtatni, szembesít hibáinkkal, de mégis felemelő.  A darabot Gazda József nyugalmazott tanár, író rendezte, 1984-ben is és most is. Belépő ára: diákoknak 5 lej, felnőtteknek 10 lej. Mindenkit szeretettel várnak!

2014. június 6-án, pénteken 20 órától a Vigadó Művelődési Ház nagytermében a kovásznai Pokolsár egyesület színjátszó csoportja bemutatja Sütő András: Vidám sirató egy bolyongó porszemért című kétrészes vígjátékát. 

A kovásznai pokolsár egyesület 2013 januárjában alakult. Nevét Kovászna szimbólumáról, a város főterén található látványos iszapvulkán maradványról kapta. Tevékenységének célja a kovásznai közösség érdekeinek azonosítása, képviselete és fejlesztése kulturális, gasztronómiai, sporttevékenység, vallás stb. téren. 

A 2013-as év pályázata Sütő András: Vidám sirató egy bolyongó porszemért című kétrészes vígjátékának színreviteléről szólt. A színjátszó csoport tagjai, a 40 éves múlttal rendelkező "kovásznai diákszínpad" egykori szereplői, akik 30 év után ismét színpadra álltak, hogy újra eljátsszák, az 1984-86 között is nagy sikernek örvendő "vidám siratót". Akkoriban 72 alkalommal került előadásra, Erdély szinte minden szegletében, a Bánságban, Mezőségen, Kalotaszegen, Szilágyságban és Székelyföldön. 2013-14-ben, eddig 15 alkalommal. Célunk akkor is és ma is, a magyar nyelv és kultúra ápolása, a magyar nyelv szépségének kifejezése, betartván a színpad küldetését, hogy szólni kell az emberekhez, tolmácsolni az üzenetet és a mondanivalót, nyelvünk, népdalaink, táncaink által.  

Sütő András a Vidám Siratót 1976-ban írta, tehát a múlt rendszerben játszódik a cselekmény. A főszereplő Fügedes, özvegy, 5 leány apja, aki világéletében kereste a helyét a világban, a rendszerben, de sosem lehetett az, ami lenni szeretett volna. Mindig bolyongott a különböző dogmák, ideológiák között. Most talán megtalálta a helyét, mert úgy gondolja, hogy hitváltoztatással megoldódnak eddigi gondjai, és vakon hisz az álpapnak, prédikásnak. A lányait is próbálja magával rántani, de Lenke lánya ellenáll neki. A két férfi ugyanabba a nőbe lesz szerelmes, Emmába, aki ügyesen lavírozik kettejük között, és sok vicces jelenetnek a résztvevője. A darab fő vonala a bolyongó Fügedes felemelkedése és bukása. Mély mondanivalóval zárul, egyszerre tud nevettetni és elgondolkodtatni, szembesít hibáinkkal, de mégis felemelő.  

A darabot Gazda József nyugalmazott tanár, író rendezte, 1984-ben is és most is. 

Belépő ára: diákoknak 5 lej, felnőtteknek 10 lej. Mindenkit szeretettel várnak!

Küldje el közleményét / eseményét / ajánlatát / hírdetését,
hogy elérhető legyen a Kézdi Infó-n hangosan is!

» Hozzászólások

Nincs még hozzászólás. Légy te az elsõ !

Hogy hozzászólhass be kell jelentkezned!

Hibajelentéshez kattintson ide!