Sikeresen zárult a 2015 május-szeptember között zajló „Légy a Csomád-Bálványos Natura 2000 terület Junior Rangere” című projekt a Vinca Minor Egyesület - Csomád-Bálványos Natura2000 Gondnokság kivitelezésében. A projekt megvalósulását a Polgár-Társ Alapítvány és a MOL Románia támogatta.

https://www.kezdi.info/documents/kezdi_info_document_3963.jpg



A Junior Ranger tábor júniusban zajlott Bálványosfürdőn, önkénetesek és az egyesület torjai, sepsibükszádi valamint sepsiszentgyörgyi partner iskoláiból kiválasztott diákok bevonásával. A diákok a védett terület biodiverzitásán, sajátos geológiai jelenségein és helytörténetén túl betekintést nyerhetnek a tájékozódás, csillagászattan és meteorológia rejtelmeibe is.

https://www.kezdi.info/documents/kezdi_info_document_3964.jpg



Munkájuk eredményeként plakátok, indulók, csapatcímerek és referátumok születtek, melyek alapján a fiatal természetvédelmi őrök újságcikkeket szerkesztettek. Az amatőr újságcikkeket különböző média felületeken publikáltuk. A Junior Rangerek által készített plakátokat Torja és Bükszád községek ünnepei alkalmával mutattuk be a közösségnek. Itt az érdeklődők a Junior Ranger programmal és a védett területtel kapcsolatos információkkal gazdagodhattak. Az iskolai év megkezdését követően mindhárom partner iskolában bemutatásra kerültek az elkészített referátumok, valamint élménybeszámolót hallgathattak meg a Junior Rangerek szülei, osztálytársai és más érdeklődők.

https://www.kezdi.info/documents/kezdi_info_document_3965.jpg