Vigadó - Ambrus Attila - A Viszkis Kézdivásárhelyen

Ambrus Attila - A Viszkis Kézdivásárhelyen

» Székelyföld népi építészete kiállítás megnyitó

Székelyföld népi építészete kiállítás megnyitó - A Kovászna Megyei Művelődés Központ és Kovászna Megye Tanácsa szeretettel meghívja Önt a Kulturális Örökség Napjai keretén belül sorra kerülő Székelyföld népi építészete kiállítás megnyitójára. A Zakariás Attila építész jelenlétében történő megnyitóra 2010 szeptember  17.-én, 18 órától a Vigadó Színház kistermében kerül sor.Zakariás Attila építész a 70-es évek végén kezdte el kutatni a Székelyföld és a Dél-Erdélyben elszórt magyarság népi építészetét. A művész vallomása szerint jelen kiállítás csupán egy töredékét villantja fel annak a hosszú – és soha be nem fejezhető - megismerési folyamatnak, amely során egy építész felfedezi nemzete kultúrájának azonosító jegyeit. Zakariás Attila hű maradt az erdélyi népi építészet leghíresebb szakértőjének, Kós Károlynak a figyelmeztetéséhez, amely szerint egy ifjú építésznek nem lenne szabad addig ceruzához nyúlnia, amíg alaposan meg nem ismeri saját népének építészeti hagyományait. Különös figyelmet szentelt magának az építési folyamatnak, amely tükrözi a felhasznált anyagok, technikák és szerkezetek tiszteletét, magának az építkezés megszervezésének módját. Az egymást harmonikusan kiegészítő rajzokból és fényképekből álló kiállítás csak a felszíne egy harminc éves kalandnak, egy politikai fegyverténynek is beillő kutatómunkának. Zakariás Attilának a kommunizmus legkeményebb évei alatt sikerült együtt tartani egy olyan, román és magyar szakemberekből álló csapatot, amely hivatalos kutatás címszava alatt gyakorlatilag szabotálta a rendszer faluegységesítő politikáját: Mánya Zita, a művész felesége, aki kezdetektől fogva elkísérte őt és akivel együtt fedezték fel az első parasztházak varázsát; Dr Niculiu Cezar és Hoinarescu Calin építészek, akik a még a kommunizmus ideje alatt is hivatalos kutatóprogramot találtak ki és irányítottak a tevékenység fedezésére; Török Áron mérnök, aki a volt Megyei Tervezőintézet igazgatójaként diszkréten támogatta a népi építészet értékeinek feltárását és megmentését; Máthé László, Kovács Árpád, Benczédi Sándor, Tusa Attila, Komsa Zsuzsa, Kovács Éva, Kovács Kázmér, Damokos Csaba és Domahídi Ildikó - a művész kollégái, akik részt vállaltak a rövidesen könyvben is megjelenő, rendkívüli anyag gyűjtésében és rendszerezésében.

A Kovászna Megyei Művelődés Központ és Kovászna Megye Tanácsa szeretettel meghívja Önt a Kulturális Örökség Napjai keretén belül sorra kerülő Székelyföld népi építészete kiállítás megnyitójára. A Zakariás Attila építész jelenlétében történő megnyitóra 2010 szeptember  17.-én, 18 órától a Vigadó Színház kistermében kerül sor.
Zakariás Attila építész a 70-es évek végén kezdte el kutatni a Székelyföld és a Dél-Erdélyben elszórt magyarság népi építészetét. A művész vallomása szerint jelen kiállítás csupán egy töredékét villantja fel annak a hosszú – és soha be nem fejezhető - megismerési folyamatnak, amely során egy építész felfedezi nemzete kultúrájának azonosító jegyeit. Zakariás Attila hű maradt az erdélyi népi építészet leghíresebb szakértőjének, Kós Károlynak a figyelmeztetéséhez, amely szerint egy ifjú építésznek nem lenne szabad addig ceruzához nyúlnia, amíg alaposan meg nem ismeri saját népének építészeti hagyományait. Különös figyelmet szentelt magának az építési folyamatnak, amely tükrözi a felhasznált anyagok, technikák és szerkezetek tiszteletét, magának az építkezés megszervezésének módját.
Az egymást harmonikusan kiegészítő rajzokból és fényképekből álló kiállítás csak a felszíne egy harminc éves kalandnak, egy politikai fegyverténynek is beillő kutatómunkának. Zakariás Attilának a kommunizmus legkeményebb évei alatt sikerült együtt tartani egy olyan, román és magyar szakemberekből álló csapatot, amely hivatalos kutatás címszava alatt gyakorlatilag szabotálta a rendszer faluegységesítő politikáját: Mánya Zita, a művész felesége, aki kezdetektől fogva elkísérte őt és akivel együtt fedezték fel az első parasztházak varázsát; Dr Niculiu Cezar és Hoinarescu Calin építészek, akik a még a kommunizmus ideje alatt is hivatalos kutatóprogramot találtak ki és irányítottak a tevékenység fedezésére; Török Áron mérnök, aki a volt Megyei Tervezőintézet igazgatójaként diszkréten támogatta a népi építészet értékeinek feltárását és megmentését; Máthé László, Kovács Árpád, Benczédi Sándor, Tusa Attila, Komsa Zsuzsa, Kovács Éva, Kovács Kázmér, Damokos Csaba és Domahídi Ildikó - a művész kollégái, akik részt vállaltak a rövidesen könyvben is megjelenő, rendkívüli anyag gyűjtésében és rendszerezésében.

Küldje el közleményét / eseményét / ajánlatát / hírdetését,
hogy elérhető legyen a Kézdi Infó-n hangosan is!

» Hozzászólások

Nincs még hozzászólás. Légy te az elsõ !

Hogy hozzászólhass be kell jelentkezned!

Hibajelentéshez kattintson ide!