2016. október 14-én, pénteken 18 órától a Vigadó Művelődési Ház Galériájában Székelyföldi Dokumentum Filmszemle került megszervezésre.

18.00 KIPATTINTOTT NAPSZILÁNKOK 2015 (5`)
Csúcs Mária, Csúcs Péter - Csíkszereda
Életmű-kiállítás szervezésével és könyvek megjelenítésével is köszöntötték Csíkszeredában, 2015-ben a 75 éves Márton Árpád képzőművészt. A születésnapi ünnepséget a Csíki Székely Múzeumban szervezték. A miniportré ez alkalomból készült a Magyar Televízió számára.
18.10 KÖTELÉKBEN 2015 (7`)
Somogyi Csaba, Bartók Emese - Sepsiszentgyörgy
A 80 esztendős Kosztándi Katalin Erdély legidősebb, ma is aktívan alkotó akvarellművésze. Alkotásaiban a szülőföld lényegét, lelkét igyekszik megfogalmazni. Társa a 85 éves Kosztándi Jenő festőművész képfelületei éppen a látvány, a formák felbontottsága, ritmizálása folytán egyöntetűek és monumentálisak. Ők hat évtizede élnek kötelékben, de mindvégig megőrizték egyéni látásmódjukat.
18.30 KISMÉRTÉKBEN GYÓGYSZER 2014 (43`)
Szabó Károly - Székelyudvarhely
Székelyföldön a gyümölcsfeldolgozásnak nagy hagyománya van. Úgy a vadon termő, mint a kerti gyümölcsösök számos fehasználási módja ismert és alkalmazott szezonról szezonra, generációk óta. Jelen dokumentumfilmünkben a gyümölcspárlatok, azaz a pálinkafőzés hagyományának jártunk utána.
19.20 Kőrispatak: pétek-vasárnap 2015 (48`)
Daczó Katalin, Berszán Árus György - Rubin Stúdió - Gyergyószentmiklós
A film egy székelyföldi település, Kőrispatak roma lakosainak mindennapjaiba nyújt betekintést. A szereplők egy rész a hagyományos mesterséget folytat (bádogozás, szalmakalap készítés), másik része pedig napszámból próbál megélni. Az ünnepnapokon ki-ki a maga hite szerint imádkozik, s miközben a romák és a magyarok együtt gyakorolják vallásukat, újrairódnak a kapcsolatok, újraértelmeződnek a társadalmi normák.
* Belépés ingyenes.