2017. november 22-én szerdán 18 órától, a Vigadó Művelődési Ház dísztermében Szőcs Botond zongoraestjén vehetnek részt Chopin és Rachmaninov, a romantizmus két legendája címmel.

Jegyár: 5 lej

A 22 éves zongorista Szőcs Botondra felfigyelt a zenei világ, mint aki összetéveszthetetlen energikus temperamentummal bír, amelyet a művészi átélés még magasabb fokra emel, előadásmódja pedig meggyőző erejű. A brassói Transilvania Egyetem zenei szakának diákja, a román és nemzetközi zongoraiskola neves képviselőjének, pr. dr.Stela Drăgulin-nak tanítványa, Botond több országos és nemzetközi versenyen vett részt, tíz első díjat nyervén, köztük a Victor Gulianu országos verseny Nagydíját a harmadik évadjában 2012-ben, valamint a George Enescu alapítvány által felejánlott Remember Enescu díjat. 2017-ben pedig a VII. Brassói Art Festival zsűrijének a különdíját és Kiválósági díját, majd az American Romanian Academy for Arts and Sciences Music Award for Excellence -The Best Concert Performer as a Soloist, Member of a Chamber Music Ensemble and Accompanist-az Amerikai-Román Művészeti és Tudományos Akadémia Kiválósági díját, a legjobb szólista,kamarazenekari tag és kísérő díját.
17 éves korában mutatkozott be szólistaként a Szebeni Állami Filharmóniával,Mozart F dúr, KV 459-es zongoraversenyével, aztán rövidesen más romániai zenekarok kíséretével lépett fel. A zenész repertoárjába hamarosan bekerültek a sikerművek, mint Beethoven 3. c-moll zongoraversenye és Zongora, zenekar- és kórusfantáziája, Grieg A-moll és Liszt I. Zongoraversenye, Schumann A-moll zongoraversenye, Chopin e-moll és Rachmaninov II. C-moll zongoraversenye.
Botond, aki a kamarazene szerelmese, már 2015-ben elkezdte a fellépéseket, amelyen bemutatja Mozart és Beethoven összes hegedű- zongora szonátáját. Peter Rosenberg, a Bambergi (Németország) Szimfónikusok első hegedűse, Botond előadótársa a Beethoven- sorozatban, elismerően nyilatkozta: „Botond a nagynevű pedagógus, Stela Drăgulin nagytehetségű tanítványainak sorát folytatja. Robbanó, lelkes vérmérsékletű, aki a zene költői oldalát is felismeri és elénk tárja. Fejlett, magabiztos a technikája, de azt mindig aláveti a zenei tartalomnak.
Fontos állomások Botond művészi kiteljesedésében a belföldi és külföldi előadóestek, közöttük ai angliai 2015-ös turné (London, Oxford, Bristol), a Román Kulturális Intézet szervezésében. A továbbiakban Németországban, Magyarországon és nemrég Olaszországban turnézott, ahol Románia római nagykövetségén Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke és George Bologan román nagykövet előtt tartott előadóestet. A sajtónyilatkozat szerint sikeres volt, a kritikusok szerint a művek előadása „felvillanyozó”, Botond magával ragadta a hallgatóságot „megrázóan mély művészetével.”(Sajtónyilatkozat). A brassói média és a közönség elismerését nyerte el az a kétzongorás előadóest, amelyen Alina Elena Bercu mellett lépett fel a Fiharmónia záróelőadásán a brassói Transilvania Egyetem Zenei Központjában. Botond hozzájárult a Valeriu Maximiliam 1895 – 1945 gyüjteményes kiállítás CD- anyagának az összeállításához.
A zongorajáték mellett Botond a tudományos téren is aktív, posztereket és zenei alkotásokat elemző dolgozotakat mutatott be a diákok tudományos ülésszakán. A W.A. Mozart - Sonata KV 331-A- moll és a Zenei Előadás mentális reprezentációja című munkái két első díjat hoztak neki, a második megkapta az egyetem zeneszakának a legjobb diákmunkának kijáró díjat és a brassói Transilvania Egyetem 2017-es hivatalos kiadványában is megjelentetik.
A kritikus mindig jól fogadták, íme néhány részlet a méltatásokból:
„Gyönyörű az ifjú Szőcs Botond játéka...Egy második Richter...Mivel is kezdjem...milyen gondos pontossággal ad vissza minden zenei frázist, a tónus teljessége, az a változatosság! Mindezt megfigyelhettük a vasárnap esti előadáson, ahol a fiatal zongorista ragyogott. De mindenekelőtt a nem mindennapi érzékenységét hangsúlyoznám és a hasonló lendületét.”
(Petra Gherasim-A fiatal zongorista, Szócs Botond előadóestje az Athéneumban )
“A fiatal zongorista csodálatra méltó érzékenységgel ragadtatja el a közönséget…” (Verona Maier).
“Botond már “hont” foglalt a nagy művészek ritka nagy tüzében, melyben kiteljesül igaz szerelme, a zeneművészet” (Rákossy Olga).

„Megkérdőjelezhetetlen képességeinek és a nagyszerű irányításnak köszönhetően a 20 éves zongorista a darabok emlékezetes verzióit tárta elénk, meggyőzően bizonyítva hagszertudását…és képességét, hogy a zene jelentési gazdagságát kiemelje. Megfigyeltem zongoraművészete gazdag technikai eszköztárát, érzékeny és nemes játékát, ahogyan drámaian felerősítette a kifejező erőt.”
(Carmen Manea-Zenei Krónika )