Szöllősi Mátyás: Szabad című könyvének a bemutatója a Vigadó Művelődési Ház dísztermében.

A Vigadó Művelődési Ház szervezésében, 2022. december 9-én (péntek), 19 órától, Szöllősi Mátyás: Szabad című könyvének a bemutatóján vehetnek részt az érdeklődők a Vigadó Művelődési Ház dísztermében. A szerző beszélgetőtársa Dimény-Haszmann Árpád, költő.

Szöllősi Mátyás Szabad című, a Helikon Kiadónál 2022 szeptemberében megjelent verseskötete a szerző válogatott és új verseit tartalmazza. Az elmúlt tizenöt év költeményeiből válogatott Szöllősi, összesen négy nagy ciklusba rendezve 75 verset, amelyekben szó esik gyermek- és kamaszkorról, a felnőtté válás élményei-problémái mellett a test felfedezéséről, betegségről és gyógyulásról, párkapcsolati dilemmákról, a különféle egyéb művészeti ágakhoz való vonzódásról-kapcsolódásról, utazási élményekről, valamint azt is megmutatják a versek, hogy a személyes tapasztalatok hogyan kapcsolódhatnak az egyetemes mitológiához. Szöllősi eddigi alkotói tevékenységének összefoglalásaként is értelmezhető ez a kötet, mely különösen szerteágazó, mégis egységes világot tár elénk, sajátos, mással össze nem téveszthető versbeszéddel. A szerző új kötetében szereplő költeményekről a fülszövegben így ír a kiváló költő és műfordító, Lator László:
"Szöllősi Mátyás versszemlélete korosztályában meglehetősen eretnek jelenség. Dehogy kívánom, hogy mindenki úgy lásson, úgy írjon, ahogy ő. Írni sok mindenről és sokféleképpen lehet. Úgy tetszik, nemzedéke újra felfedezte a lírai epikát. Hézagosan, töredezetten, olykor a vershez való kulcsot elhajítva elbeszélnek egy történetet, az olvasó elé vetítenek egy helyzetet, s ráhagyják a vers köznapi elemeire és közbe-közbeiktatott homálymezsgyéire, hogy kiadjanak valamit, ami megérintheti-ütheti az olvasót. Szöllősi Mátyás verseinek is epikai természete van. De az ő, különben szintén hézagos, töredezett képeinek súlyos, sokunknak ismerős matériája, tragikus-egzisztenciális, s hadd tegyem hozzá: metafizikai hangoltsága van. Arról beszél, amibe nehéz beletörődni: az elháríthatatlan szenvedésről, a lefeléről, a pusztulásról. Nemcsak erősen megvilágított részleteivel, hanem üres tereivel is hat."

Várjuk szeretettel!

A belépés díjtalan