Vigadó - Ambrus Attila - A Viszkis Kézdivásárhelyen

Ambrus Attila - A Viszkis Kézdivásárhelyen

» Táncszínház - Csongor és Tünde a Bekecs Néptáncegyüttes előadásában

Táncszínház - Csongor és Tünde a Bekecs Néptáncegyüttes előadásában - Szeptember 28-án 17 órai kezdettel a Vigadó Művelődési Házban a nyárádszeredai Bekecs Néptáncegyüttes bemutatja Vörösmarty Mihály: Csongor és Tünde c. táncszínházi előadását.A Bekecs Néptáncegyüttes 1998-tól működik a Bocskai István alapítvány égisze alatt. A táncegyüttes nagy hangsúlyt fektet a helyi és más tájegységek táncainak és népszokásainak bemutatására. Első bemutatkozása 2008 elején volt volt, első nagy műsora 2009 közepén került a színpadra Erdélyország sok szép vize címmel, amely azóta több mint 100 előadást ért meg külföldön és itthon. 2010 elején elkészült a második nagy műsor A farsang farkára címmel, nyárádmenti tavaszköszöntő szokásokat mutatva be.A Csongor és Tünde táncszínházi produkciót 2011 tavaszán vitték színre, rendezője és dramaturgja Török Viola, koreográfus Benő Barna-Zsolt, zene Könczei Árpád, jelmez Szélyes Andrea.A Bekecs néptáncegyüttes ezúttal a néptánc nyelvezetét gondolja tovább, nyit a kortárs-kontakt elemek felé és sajátságosan építi be  a színpadi szöveget az előadás formanyelvébe.A Csongor és Tünde témája a boldogságkeresés az útvesztők sötétjében és a célravezető út belső sugallatra történő megtalálása a szerelem ereje által. Ez az a megtartó erő, amely harmóniát és rendet teremt, közösséget, hagyományt alkot és éltet tovább. Az előadás egy mai lehetséges módon értelmezi Vörösmarty Mihály filozófiai gondolatait és  önmagunk keresését az erdélyi népi kultúra gazdag szellemi közegében - mondja az előadásról Török Viola rendező-dramaturg.Szereposztás:Csongor: Móréh ZsoltTünde: Tőkés ImolaBalga: Siklódi CsabaIlma: Fülöp EszterMirígy: Móréh BoglárkaÉj: Ritziu Ilka KrisztinaKalmár/ Kurrah: Benő Barna-ZsoltFejedelem/ Berreh: Elek IstvánTudós/ Duzzog: Mészáros ZoltánRókalány: Chiricuța-Péterfi AdrienLedér: Fórai TündeKút leánya: Aszalos KingaDimitri: Szabó RóbertTánckar: Adorjáni Orsolya, Aszalos Attila, Balogh Kincső, Bányai Csilla, Benkő Klára, Borcsa Sándor Csaba, Csíki Zsuzsa, Fekete László, Kacsó Lehel, Nagy Keresztesi Tamás, Pál Alíz, Sikó Emőke, Szász Béla Pál, Szász LórándBelépő: 10 lej felnőtteknek, 5 lej diákoknakJegyek válthatóak a Vigadó Művelődési Ház jegypénztárábanA kézdi.infó 3 ajándékjegyet sorsol ki erre az eseményre. Nem kell mást tenned, mint hozzászólásbán leírd kedvenc Vörösmarty Mihály versed címet, esetleg ennek idézetét. Eredményhirdetés csütörtökön, szeptember 27-én este 21 órakor.

Szeptember 28-án 17 órai kezdettel a Vigadó Művelődési Házban a nyárádszeredai Bekecs Néptáncegyüttes bemutatja Vörösmarty Mihály: Csongor és Tünde c. táncszínházi előadását.

A Bekecs Néptáncegyüttes 1998-tól működik a Bocskai István alapítvány égisze alatt. A táncegyüttes nagy hangsúlyt fektet a helyi és más tájegységek táncainak és népszokásainak bemutatására. Első bemutatkozása 2008 elején volt volt, első nagy műsora 2009 közepén került a színpadra Erdélyország sok szép vize címmel, amely azóta több mint 100 előadást ért meg külföldön és itthon. 2010 elején elkészült a második nagy műsor A farsang farkára címmel, nyárádmenti tavaszköszöntő szokásokat mutatva be.
A Csongor és Tünde táncszínházi produkciót 2011 tavaszán vitték színre, rendezője és dramaturgja Török Viola, koreográfus Benő Barna-Zsolt, zene Könczei Árpád, jelmez Szélyes Andrea.
A Bekecs néptáncegyüttes ezúttal a néptánc nyelvezetét gondolja tovább, nyit a kortárs-kontakt elemek felé és sajátságosan építi be  a színpadi szöveget az előadás formanyelvébe.
A Csongor és Tünde témája a boldogságkeresés az útvesztők sötétjében és a célravezető út belső sugallatra történő megtalálása a szerelem ereje által. Ez az a megtartó erő, amely harmóniát és rendet teremt, közösséget, hagyományt alkot és éltet tovább. Az előadás egy mai lehetséges módon értelmezi Vörösmarty Mihály filozófiai gondolatait és  önmagunk keresését az erdélyi népi kultúra gazdag szellemi közegében - mondja az előadásról Török Viola rendező-dramaturg.

Szereposztás:
Csongor: Móréh Zsolt
Tünde: Tőkés Imola
Balga: Siklódi Csaba
Ilma: Fülöp Eszter
Mirígy: Móréh Boglárka
Éj: Ritziu Ilka Krisztina
Kalmár/ Kurrah: Benő Barna-Zsolt
Fejedelem/ Berreh: Elek István
Tudós/ Duzzog: Mészáros Zoltán
Rókalány: Chiricuța-Péterfi Adrien
Ledér: Fórai Tünde
Kút leánya: Aszalos Kinga
Dimitri: Szabó Róbert
Tánckar: Adorjáni Orsolya, Aszalos Attila, Balogh Kincső, Bányai Csilla, Benkő Klára, Borcsa Sándor Csaba, Csíki Zsuzsa, Fekete László, Kacsó Lehel, Nagy Keresztesi Tamás, Pál Alíz, Sikó Emőke, Szász Béla Pál, Szász Lóránd

Belépő: 10 lej felnőtteknek, 5 lej diákoknak
Jegyek válthatóak a Vigadó Művelődési Ház jegypénztárában

A kézdi.infó 3 ajándékjegyet sorsol ki erre az eseményre. Nem kell mást tenned, mint hozzászólásbán leírd kedvenc Vörösmarty Mihály versed címet, esetleg ennek idézetét. Eredményhirdetés csütörtökön, szeptember 27-én este 21 órakor.

Küldje el közleményét / eseményét / ajánlatát / hírdetését,
hogy elérhető legyen a Kézdi Infó-n hangosan is!

» Hozzászólások

kadarandikadarandi
Bejegyezve: 2012-09-26 14:22:50
Kovács Kinga egyik kedvenc idézete Vörösmartytól: "Gyerünk innen, fakó lovam!/Tisza ide nem messze van,/ A Tiszában megitatok,/ A Dunáig meg nem állok."
CsabaCsaba
Bejegyezve: 2012-09-26 15:10:17

A BUJDOSÓ


Fölkerestem nagy zajában
A világi életet;
Láttam mint ragyog sugára,
S mily csalárd uton vezet.

A barátság szûk hazáját
Megtapodták lábaim:
Itt sem, ott sem teljesûltek
Nagyra vágyó álmaim.

Légy segítõm, légy nyugasztóm,
O magánynak istene!
Itt reménylek: bár örökké
Bús vidéked rejtene.

Ím kor-ette szirteiddel
Hál'adón ölelkezem,
Búra hajló lombjaiddal
Bút pihegve mérkezem.

Nem kerûlöm völgyeidnek
Szent homályát, rémeit,
Sírva járom fellegekre
Nyúlt hegyidnek bérceit.

Légy segítõm, légy nyugasztóm
O magánynak istene!
Még ohajtom, bár örökké
Bús vidéked rejtene!
Kézdivásárhely Infó Centrum (Kézdiinfó)Kézdivásárhely Infó Centrum (Kézdiinfó)
Bejegyezve: 2012-09-27 21:32:05
Köszönjük a hozzászólásokat. Ajándékjegyet nyertek [kadarandi] és [Csaba] hozzászólok.
Jó szórakozást kívánunk mindenkinek!
Hogy hozzászólhass be kell jelentkezned!

Hibajelentéshez kattintson ide!