Tanulj és szórakozz a X. Büdös-hegy Napján! - 2019. május 11.

Délelőtti programok: Balvanyos Resort
Délutáni programok: Szent Anna-tó és környéke

09:30 - Nyitóbeszéd:
A megnyitóra reggel 9:30 órakor kerül sor a bálványosi Grand Hotelnél.

10:00 - 12:00 - Különböző játékos vetélkedők, foglalkozások gyerekeknek:
A résztvevőknek egy vetélkedőben való részvételre van lehetőségük, mivel ezek párhuzamosan zajlanak.

Tűzhányók bűvöletében
Programvezető: Varga Éva - pedagógus, Zabola

Félelmetesek? Csodálatosak?
Ismerkedjünk meg Vulcanus és Hephaistosz istenek földalatti kovácsműhelyével, csillapítsuk tudással féktelen haragjukat, érezzük a Büdös-hegy orrfacsaró gázömléseit és nyugodjunk meg a Szent Anna-tó kristálytiszta vize mellett.
A 4-5 fős csapatok a helyszínen tanulmányozzák az elkészített információs anyagot, melynek felhasználásával válaszokat keresnek a vulkánok életének titokzatos mozzanatairól, feladatsorokat oldanak meg és együtt dönthetik el, hogy a tűzhányók miert olyan félelmetesen csodálatosak.

Hangyasuli: Faj kvíz
Programvezető: Csonta László - Zöld Székelyföld Egyesület

A résztvevő csapatok információkat/leírást kapnak egy meg nem nevezett fajról, melynek elolvasása és értelmezése után egy 4 fajt tartalmazó képről kell kitalálniuk, hogy melyik fajra vonatkozik az adott információ. Minden feladatra időkorlát lesz megszabva.
A versenyre 2-3 fős csapatok jelentkezését várjuk.

Tündérkerti vigadalom – V-VII. osztályosok számára
Programvezető: Nagy Réka - pedagógus, Zágon

Hajdanában, amikor Erdély szép országát még tündérek lakták Bálványos vára is e csodaszép, vidám teremtések otthona volt. Naphosszat énekeltek, játszottak, vigadalmuk gyakorta az éjszakába nyúlott. Amint azonban megérkeztek az emberek, és egy új hit volt kialakulóban, a tündérek lassan elhagyták a környező várakat. Most kedves gyerekek próbáljuk meg együtt visszahívni őket. Mókás, de ugyanakkor kreatív, tanulságos, játékos, tevékenységünkkel varázsoljunk egy felejthetetlen napot mindnyájunk számára.
A versenyre 3 fős csapatokban lehet benevezni.

Büdös-hegy Ki Mit Tud
Programvezetők: Majos Andrea – biológus, Gaál Zsuzsa – biológus

Természetismereti vetélkedő, a Büdös-hegy természeti értékeinek, látványosságainak ismeretére alapozó, tudás és kreativitás felmérő csoportfoglalkozás, verseny. A feladatok változatosak, hagyományos, teszt jellegű éppúgy akad közöttük, mint gyakorlatias jellegű, az ismeretek kreatív alkalmazását igénylő feladattípus.
A versenyre 4-5 fős csapatokban lehet benevezni.

12:00 - 14:00 – Ebédszünet, utazás a Szent Anna-tóhoz

14:00 - 16:00 - Délutáni foglalkozások
A résztvevőknek csupán egy délutáni programban való részvételre van lehetőségük, mivel ezek párhuzamosan zajlanak.

Erdészeti/erdei túra
Programvezetők: Szmolka Péter erdész-, vadgazda mérnök

A túra során a résztvevők szakvezető irányításával ismerkedhetnek meg az erdei ökoszisztémákkal, az erdő szerepével és hasznával, a védett növény- és állatfajokkal, továbbá betekintést nyerhetnek az erdőgazdálkodás és vadászat rejtelmeibe, illetve ismereteket szerezhetnek az erdőben való helyes viselkedésről is.

Túra a Mohos-tőzeglápba
Programvezetők: Lázárfalvi Közbirtokosság és Pro Szent Anna-tó Egyesület

A túra során a résztvevő gyerekek szakvezető irányításával megismerhetik a Mohos-tőzegláp csodálatos világát, rendkívüli növényritkaságokat csodálhatnak meg, így egy érdekes húsevő növényt, a kerek levelű harmatfüvet. A lápot egy kis fapallón lehet látogatni, mely elvezet a Mohos legszebb tószemeihez is.

Fedezzük fel a Szent Anna-tó környékét! - Tájékozódási futás
Programvezető: Kövér Sándor - pedagógus

A verseny célja, hogy a résztvevők megismerjék a Szent Anna-tó és a Csomád-hegység környékét, fontosabb nevezetességeit. A verseny alatt a résztvevőknek 2 fős csapatokban (külön fiú, külön lány) egy kijelölt útvonalat kell bejárjniuk, érintve 3 meghatározott pontot és megválaszolva az azokra vonatkozó kérdéseket. I-IV. osztályosok is részt vehetnek, akár vegyes csapatban, az első helyezettek külön díjban részesülnek.

Fedezzük fel a Szent Anna-tó környékének fáit!
Programvezető: Tamás Réka - biológus

Milyen fa fajokkal találkozhatunk a Szent Anna-tó közelében? Ezeket fogjuk felfedezni a program keretében. Főszerepet kapnak a lápokban élő erdei fenyők, az évszázados bükkök, de a tó képét meghatározó fenyvesek és nyíresek sem maradnak ki a bemutatásból. Természetesen az itt élő állatokat és növényeket is megpróbáljuk beazonosítani.

A Szent Anna-tó és Mohos környékének gyakoribb és érdekesebb gombái
Programvezető: Zoltán Sándor, László Kálmán Gombászegyesület

A résztvevők séta közben, szemléltetőeszközök igénybevételével ismerkedhetnek a környék gombáival. A változatos terep bejárása során az épp termő gombák bemutatására is sor kerül, a gyerekek megismerhetik hogy milyen fajok fordulnak elő a bejárt helyeken (bükk, nyír, fenyő alatt, illetve fűben). Játékos, érdeklődésfelkeltő gombaismertetőre lehet számítani.

Ismerkedés a hegyi túrázás és hegymászás alapjaival
Programvezető: Tulit Zsombor - Alpin Sport Egyesület

A program során a résztvevők a terepen ismerkedhetnek meg a hegyi túrázás és hegymászás alapjaival, betekintést nyerhetnek a hegymászó kötelek használatába, a csomók kötésének rejtelmeibe, valamint ismereteket szerezhetnek a terepi elsősegélynyújtásról is.

16:00 óra: díjátadási ünnepség

Úgy a délelőtti vetélkedőkre, foglalkozásokra, mint a délutáni programokra előzetes jelentkezés szükséges.

A szervezők fenntartják a programváltoztatás jogát!

FONTOS!
Idén a délutáni programokra a Szent Anna-tó környékén kerül sor, ahová az iskoláknak szükséges biztosítaniuk a diákok eljutását. Ennek érdekében kérem egyeztessenek a sofőrökkel, hogy vállalják a diákok átszállítását 12 órakor a Szent Anna-tóhoz.
A Szent Anna-tónál a kisbuszok és autók számára a parkolás ingyenes lesz.