2017. május 13-án a Vinca Minor Egyesület, Csomád-Bálványos Natura 2000 terület Gondnoksága nyolcadik alkalommal rendezi meg a „Tanulj és szórakozz a Büdös-hegy Napján!” elnevezésű eseményt Bálványosfürdőn.

A hagyományteremtő jelleggel bíró, egész napos rendezvény célja idén is a Csomád-Bálványos védett terület természeti értékeire való figyelemfelhívás, alternatív tantárgyversenyek, játékos gyerekprogramok, tájékozódási futás, illetve további izgalmas vetélkedők formájában. A déli bográcsolás után kezdődnek az igen népszerű, játékos, szórakoztató programok.

Részletes programismertető az alábbi linken:
http://csomadbalvanyos.ro/index.php?
Érdeklődni lehet a 0759 024859 telefonszámon.


"Tanulj és szórakozz a VIII. Büdös-hegy Napján!"
2017. május 13 - Bálványosfürdő

09:30 - Nyitóbeszéd:
A megnyitóra reggel 9:30 órakor kerül sor a Grand Hotel Bálványos előtti parkolóban.

10:00–12:00 - Különböző játékos vetélkedők, foglalkozások gyerekeknek:
A résztvevőknek egy vetélkedőben való részvételre van lehetőségük, mivel ezek párhuzamosan zajlanak.

- Hangyasuli: Nagy madárhatározás
Programvezető: Csonta László, Zöld Székelyföld Egyesület
A Hangyasuli nemrég készítette el a Nagy madárhatározó játékát. Ennek célja megismertetni a gyerekeket a régió madárvilágával. A 3x1 m-es banneren 150 madárfaj fényképe lesz megtalálható, mindegyik egy számmal ellátva. A csapatok feladata lesz az űrlapon felsorolt madárnevek mellé beírni a fényképek mellett található számokat. Ennek a programnak az eredménye 90%-ban fog számítani, míg a maradék 10%-ot egy madaras memóriajáték eredménye fogja képezni.
A versenyre 2 fős csapatok jelentkezését várjuk.

- A gomba "nem játék" – vetélkedő
Programvezető: Varga Éva pedagógus, Zabola
A múlt évi tevékenység folytatásaként újból lehetőség adódik bepillantani a gombák csodálatos világába, most már játék formájában. Megadott szabályok szerint, előre elkészített hozzávalók felhasználásával, amit a versenyzők a helyszínen fognak megkapni, gombaismereti társasjáték elkészítése lesz a feladat. Természetesen minden csapat felhasználhatja a saját ötleteit, kreativitását, az eredmény a fontos, ami egy szépen kivitelezett, a megadott szabályoknak megfelelő, mások által is használható, színes gombaismereti társasjáték lesz. A legsikerültebb társasjátékokat jutalmazzuk, majd a csapatok közt sorsot húzva kicseréljük a társasjátékokat és beindítjuk a nagy gombaismereti versenyt.
A tevékenységre, illetve a versenyre 4 fős csapatok benevezését várjuk.

- Tündérkerti vigadalom
Programvezető: Nagy Réka pedagógus, Zágon
Hajdanában, amikor Erdély szép országát még tündérek lakták Bálványos vára is e csodaszép, vidám teremtések otthona volt. Naphosszat énekeltek, játszottak, vigadalmuk gyakorta az éjszakába nyúlott. Amint azonban megérkeztek az emberek, és egy új hit volt kialakulóban, a tündérek lassan elhagyták a környező várakat. Most kedves gyerekek próbáljuk meg együtt visszahívni őket. Mókás, de ugyanakkor kreatív, tanulságos, játékos, tevékenységünkkel varázsoljunk egy felejthetetlen napot mindnyájunk számára.
A versenyre 4 fős csapatokban lehet benevezni.

- Miről mesél az öreg bükk?
Programvezető: Tamás Réka biológus
Tudtátok, hogy a Büdös-hegyen csodálatos öreg bükkök élnek? A foglalkozás során ezekkel a különleges lényekkel és a hozzájuk kötődő növényekkel és állatokkal ismerkedhettek meg. Nem is akármilyen módon, egy közös mese közben, amelyet rajzokkal próbálunk megörökíteni, hogy mások is megismerhessék a mesénket.
A versenyre 4-5 fős csapatokban lehet benevezni.

- Játékos foglalkozás kicsiknek
Programvezető: Para Imola, Bartos Dóra
A játékos programot főleg a kicsiknek javasoljuk, melyben Bálványosvár történetének a megismerésére hívjuk kedves játszótársainkat! Sor kerül drámajátékra, ügyességi feladatokra.
A két tábor: Mike Sáráé és az Apor Kevendé, sok izgalmas próbatételt kell kiálljon, ahhoz, hogy igazságosan eldőljön a harc a pogányok és keresztények között. Mesebarangolás lesz a javából, miközben mi magunk leszünk a történet szereplői. Vajon a mi kis történetünk is ugyanúgy zárul majd, mint a Mike Sáráéké?

12:00 – 14:00 - Ebédszünet
Bográcsolás - minden résztvevőnek, programvezetőnek, gyerekcsoportot kísérő felnőttnek szól a meghívás.

14:00 - 15:30 - Délutáni foglalkozások
A résztvevőknek egy délutáni programban való részvételre van lehetőségük, mivel ezek párhuzamosan zajlanak.

- Erdészeti/erdei túra
Programvezető: Jani Balázs erdész-, vadgazdamérnök
A túra során a résztvevők szakvezető irányításával ismerkedhetnek meg az erdei ökoszisztémákkal, az erdő szerepével és hasznával, a védett növény- és állatfajokkal. Továbbá betekintést nyerhetnek az erdőgazdálkodás és vadászat rejtelmeibe illetve ismereteket szerezhetnek az erdőben való helyes viselkedésről is.

- Fedezzük fel Bálványosfürdőt! - Tájékozódási futás
Programvezető: Kövér Sándor pedagógus
A verseny célja, hogy a résztvevők megismerjék Bálványosfürdőt és a Csomád-Bálványos védett terület nevezetességeit. A verseny alatt a résztvevők 2 fős csapatokban (külön fiú, külön lány) kijelölt útvonalat kell bejárjanak, érintve 3 meghatározott pontot és megválaszolva az azokra vonatkozó kérdéseket. I-IV osztályosok is részt vehetnek, akár vegyes csapatban, az első helyezettek külön díjban részesülnek.

- Ismerkedés a Csomád-Bálványos védett terület madaraival
Programvezető: Hegyeli Zsolt önkéntes szakember
A program során a résztvevők megismerhetik a védett területen előforduló, arra jellemző madarakat. A madarakat színes fotókról mutatják be, majd az adott fajok hangját is ismertetik. A résztvevőknek alkalma adódik a helyszínen felbukkanó madárfajok megfigyelésére, beazonosítására is.

- Erdei iskola és terepi növényhatározás
Programvezető: Gaál Zsuzsa biológus
A program keretén belül a résztvevők érdekes programokban vehetnek részt, mint: színpaletta készítés, fakéreg minta gyűjtés, madárfaj felismerés fotókról, termésfelismerés.

- Elsősegélynyújtás terepen
Programvezető: Tulit Zsombor, Háromszéki Hegymentő Szolgálat képviselője (Alpin Sport Egyesület)
A program során a résztvevők terepi elsősegélynyújtási alapismereteket szerezhetnek igen érdekes gyakorlati bemutatókkal szemléltetve.

- Séta az Apor lányok feredőjéhez
Programvezető: Para Imola
Ezt a programot főleg a kicsiknek ajánljuk, akik egy roved sétára indulnak a Grand Hotel - Apor lányok feredője útvonalon. Az Apor lányok feredőnél a játszótér környékén játszva ismerkedhetnek a terület védett értékeivel, látványosságaival.

15:30 óra: díjátadási ünnepség

Úgy a délelőtti vetélkedőkre, foglalkozásokra, mint a délutáni programokra előzetes jelentkezés szükséges.

A szervezők fenntartják a programváltoztatás jogát!