2018. május 12-én a Vinca Minor Egyesület, Csomád-Bálványos Natura 2000 terület Gondnoksága kilencedik alkalommal rendezi meg a "Tanulj és szórakozz a Büdös-hegy Napján!" nevű eseményt Bálványosfürdőn a Grand Hotel Balvanyos környékén V-VIII. osztályos diákoknak.

A hagyományteremtő jelleggel bíró, egész napos rendezvény célja idén is a Csomád-Bálványos védett terület természeti értékeire való figyelemfelhívás, alternatív tantárgyversenyek, játékos gyerekprogramok, tájékozódási futás, illetve további izgalmas vetélkedők formájában. A déli szendvicses ebéd után kezdődnek az igen népszerű, játékos, szórakoztató programok.

Érdeklődni lehet a 0759 024859 telefonszámon.

"Tanulj és szórakozz a IX. Büdös-hegy Napján!"
2018. május 12. Balvanyos Resort és a Büdös-hegy környéke
Bálványosfürdő

09:30 - Nyitóbeszéd: A megnyitóra reggel 9:30 órakor kerül sor a bálványosi Grand Hotelnél.

10:00 – 12:00 - Különböző játékos vetélkedők, foglalkozások gyerekeknek:
A résztvevőknek egy vetélkedőben való részvételre van lehetőségük, mivel ezek párhuzamosan zajlanak.

- Hangyasuli: Hangyarejtvény
Programvezető: Csonta László - Zöld Székelyföld Egyesület
A résztvevő csapatok egy kis feladatfüzetet és feladatokat fognak kapni, amelyek megoldásával különböző védett növény- és állatfajok neveit kell megkapják. A feladatok tartalmaznak kirakósokat (puzzle), képrejtvényeket, memóriajátékot stb.
A versenyre 3 fős csapatok jelentkezését várjuk.

- Bevezetés a gombaismeretbe. Ehető-mérgező gombapárok - vetélkedő
Programvezető: Zsigmond Győző - a László Kálmán Gombászegyesület elnöke
A program első felében egy kb. 40-50 perces előadást tekintenek/hallgatnak meg a diákok, majd ezt követi a vetélkedő, melynek során a gyerekek az előadás alatt elhangzottakból mérik össze tudásukat.
A versenyre 4 fős csapatok nevezését várjuk.

- Tündérkerti vigadalom – V-VII. osztályosok számára
Programvezető: Nagy Réka - pedagógus, Zágon
Hajdanában, amikor Erdély szép országát még tündérek lakták Bálványos vára is e csodaszép, vidám teremtések otthona volt. Naphosszat énekeltek, játszottak, vigadalmuk gyakorta az éjszakába nyúlott. Amint azonban megérkeztek az emberek, és egy új hit volt kialakulóban, a tündérek lassan elhagyták a környező várakat. Most kedves gyerekek próbáljuk meg együtt visszahívni őket. Mókás, de ugyanakkor kreatív, tanulságos, játékos, tevékenységünkkel varázsoljunk egy felejthetetlen napot mindnyájunk számára.
Annyit mégis elárulok: "Az isteni szolgálatra bármilyen idő alkalmas, és mindaz, amit a haza érdekében tesz az ember, nem egyéb, mint Isten szolgálata" Hunyadi Mátyás.
A versenyre 3 fős csapatokban lehet benevezni.

Büdös-hegy Ki Mit Tud
Programvezető: Majos Andrea - biológus
Természetismereti vetélkedő, a Büdös-hegy természeti értékeinek, látványosságainak ismeretére alapozó, tudás és kreativitás felmérő csoportfoglalkozás, verseny. A feladatok változatosak, hagyományos, teszt jellegű éppúgy akad közöttük, mint gyakorlatias jellegű, az ismeretek kreatív alkalmazását igénylő feladattípus.
A versenyre 4-5 fős csapatokban lehet benevezni.

12:00 – 13:00 - Ebédszünet
Idén az ebédet szendvicsek formájában biztosítjuk. Minden résztvevőnek, programvezetőnek, gyerekcsoportot kísérő felnőttnek szól a meghívás.

13:00 - 15:00 - Délutáni foglalkozások
A résztvevőknek csupán egy délutáni programban való részvételre van lehetőségük, mivel ezek párhuzamosan zajlanak.

Erdészeti/erdei túra
Programvezetők: Szmolka Péter erdész-, vadgazda mérnök és Jani Balázs erdész-, vadgazda mérnök

A túra során a résztvevők szakvezető irányításával ismerkedhetnek meg az erdei ökoszisztémákkal, az erdő szerepével és hasznával, a védett növény- és állatfajokkal, továbbá betekintést nyerhetnek az erdőgazdálkodás és vadászat rejtelmeibe, illetve ismereteket szerezhetnek az erdőben való helyes viselkedésről is.

- Fedezzük fel Bálványosfürdőt! - Tájékozódási futás
Programvezető: Kövér Sándor - pedagógus
A verseny célja, hogy a résztvevők megismerjék Bálványosfürdőt és a Csomád-Bálványos védett terület nevezetességeit. A verseny alatt a résztvevőknek 2 fős csapatokban (külön fiú, külön lány) egy kijelölt útvonalat kell bejárjniuk, érintve 3 meghatározott pontot és megválaszolva az azokra vonatkozó kérdéseket. I-IV. osztályosok is részt vehetnek, akár vegyes csapatban, az első helyezettek külön díjban részesülnek.

- Ismerkedés a Csomád-Bálványos védett terület növényeivel
Programvezető: Tamás Réka - biológus
A program során a résztvevők megismerhetik a védett területen előforduló, jellemző növényeket. Ugyanakkor a résztvevő diákok a Varázserdő érzéktanösvényt is végigjárhatják, ahol játékosan nyernek betekintést az ott előforduló élővilágba.

- Kétéltűek, hüllők és egyéb érdekes állatok a Büdös-hegyen
Programvezető: Barti Levente - biológus
A résztvevő gyerekek a Büdös-hegy hüllő és kétéltű fajaival ismerkedhetnek egy erdei túra alatt. Gyere te is és ismerd meg a sárgahasú unkát, a területen élő gőtéket vagy akár a lábatlan gyíkot! A túra során megfigyelt egyéb állatokról, növényekről is információt kapnak a résztvevők.

- Ismerkedés a hegyi túrázás és hegymászás alapjaival
Programvezető: Tulit Zsombor - Alpin Sport Egyesület
A program során a résztvevők a terepen ismerkedhetnek meg a hegyi túrázás és hegymászás alapjaival, betekintést nyerhetnek a hegymászó kötelek használatába, a csomók kötésének rejtelmeibe.

15:30 óra: díjátadási ünnepség

Úgy a délelőtti vetélkedőkre, foglalkozásokra, mint a délutáni programokra előzetes jelentkezés szükséges.

A szervezők fenntartják a programváltoztatás jogát!