Kézdiszentkereszten és a hozzá tartozó Bélafalván márciusban, Sepsibükkszádon pedig áprilisban indult otthoni beteggondozó szolgálat a polgármesteri hivatalok támogatásával.

Mindhárom településen nagy igény mutatkozott a gondozói szolgálat beindítására, így a helyi költségvetések elfogadásakor a helyi önkormányzatok a faluban élő idősek megsegítésére, gondozására is különítettek el keretet.

A Gyulafehérvári Caritas Otthoni Beteggondozói Szolgálatának alapvető feladata, hogy mozgáskorlátozott, vagy mozgásképtelen, ágyban fekvő, alapvető szükségleteit ellátni nem tudó emberek életvitelét javítsa, egészségi állapotukat helyreállítsa, vagy éppen megőrizze. Ehhez a munkához azonban szükség van a közösségeink felelősségérzetére , a hozzátartozók, szomszédok, önkéntesek segítségére, és nem utolsó sorban a kórházakkal, családorvosokkal, plébániákkal, helyi önkormányzatokkal és a Megyei Tanáccsal kialakított partnerségekre.

A szervezet egészségügyi szakápolást, alapápolást, háztartási segítségnyújtást, szociális szolgáltatásokat, ápolási segédeszközök, járássegítők kölcsönzését biztosítja az új településeken valamint egy szociális mosoda működtetését Kézdivásárhelyen.

A beteggondozói tevékenység kiterjesztése egyben a betegközvetítő hálózat bővítését is eredményezi. Az új szolgáltatás révén nemcsak kapcsolatot teremtünk a beteg ember és a segíteni kívánó szakorvos közt, hanem segítünk előjegyeztetni a vizsgálatot, megszervezni a betegek utaztatását, esetenként elszállásolását, és ha szükséges a laboratóriumi kivizsgálását is. Kifejlesztettünk egy adatbázist és esetkezelő szoftvert, amelynek köszönhetően végig tudjuk követni a beteg útját a segítségkéréstől a problémája megoldásáig.

További szolgáltatások között szerepel a 2012-ben elindított távfelügyeleti rendszer, melynek keretében több idős személy kaphat pánikgombbal ellátott mobiltelefont, hogy sürgősség esetén könnyen értesíthessék családtagjukat vagy a Gyulafehérvári Caritas beteggondozóit, illetve a telemedicína, mely olyan embereknek próbál megoldást kínálni, akik szív-érrendszeri betegségben szenvednek, de nincs szakorvosi rendelő számukra elérhető távolságban, vagy éppen anyagi okokból nem vehetik igénybe a szükséges szakellátást. A telemedicína projekt lehetővé teszi, hogy a beteg úgy vegyen részt vérnyomásmérésen és EKG vizsgálaton, illetve kapjon kezelési javaslatot egy szakorvostól, hogy ki sem kell lépnie az otthonából.

A Gyulafehérvári Caritas otthoni beteggondozó szolgálatának tevékenységét Kovászna Megye Tanácsa is támogatja.