A Vigadó Művelődési Ház szervezésében, július 21-én (kedd) 21:30 perctől, illetve ha az időjárás közbeszól, akkor július 22-én (szerda) szintén 21:30 perctől ismét egy különleges film kerül vetítésre. A Vigadó Mozi most egy svéd ihlette, de erdélyi sötét, sokkoló thrillert hoz a nagyközönség elé. A filmet a W. Wegener Parkban nézheti meg a közönség.

A Valan azokra a gyerekekre, fiatalkorúakra fókuszál, akik egyik pillanatról a másikra nyomtalanul eltűnnek. Lehet, hogy találkozunk a fényképükkel a hírekben, a tejesdobozokon, vagy a statisztikákban, de lehet, hogy még ennyit sem tudunk róluk. Sóhajtunk egy nagyot a rettenetes szörnyűségen, majd megpróbáljuk elfordítani a fejünket és menni tovább, de ezek a gyerekek attól még ott vannak valahol – valahol a sötétben.

A Valanban Péter ebből a sötétből próbálja kimenteni a gyerekeket. Minden megmentett lányban valahol a saját húgát, Julit látja. Julinak huszonkét évvel ezelőtt nyoma veszett szülővárosukban, a romániai forradalom káoszában felbolydult Valanban.

Péter egy telefonhívás miatt tér vissza az erdélyi bányavárosba, amikor felmerül a gyanúja, hogy testvére holtteste került elő a hófödte fenyvesek között. A múltba vezető nyomozás útvesztőjében a férfinak nemcsak a várost fojtogató bűnözéssel kell megküzdenie, hanem a saját démonaival is.

A film román felirattal is ellátott.

A film előzetese az alábbi linken tekinthető meg: