„Tanulj és szórakozz a VII. Büdös-hegy Napján!”
2016. május 7-én kerül megszervezésre Bálványosfürdőn a VII. Büdös-hegy Napja.

Program:
9:30 - Nyitóbeszéd
A megnyitóra reggel 9:30 órakor kerül sor a Grand Hotel Bálványos előtti parkolóban.

10:00–12:00 - Különböző játékos vetélkedők, foglalkozások gyerekeknek
A résztvevőknek egy vetélkedőben való részvételre van lehetőségük, mivel ezek párhuzamosan zajlanak.

Hangyasuli: Okos tojás – természetismereti vetélkedő
Programvezető: Csonta László, Zöld Székelyföld Egyesület
Az elmúlt évekhez hasonló vetélkedő kerül megszervezésre, amely során a kis csapatokban levő gyerekek több fordulóban, különböző feladatokat kell megoldjanak, amely által megismerhetik az őket körülvevő növény- és állatvilágot.

Gombafejek a Büdös-hegyen – vetélkedő
Programvezető: Varga Éva pedagógus, Zabola
A gombák csodálatos világában folytatjuk a múlt évben megkezdett kincskeresést Bálványos és a Büdös-hegy környékén. A gombászmanók szerepét vállalva, szöveges és képes bemutató tanulmányozásával, meg fogunk ismerkedni a legízletesebb gombákkal. Természetesen bemutatásra kerülnek az ehető gombákkal összetéveszthető mérges gombák is. Kis munkafüzetben összefoglalva a versenyhez szükséges információk minden csapat számára elérhetőek lesznek. A gombászmanók kép- és szövegtársítással, kérdőív kitöltésével, reklámlap- készítésével, a munkafüzet fedőlapjának ötletes kivitelezésével, mérik majd össze tudásukat a kreativitás szellemében.
A versenyre 3-4 fős csapatokban lehet benevezni.

Hajdanában, amikor Erdély szép országát még tündérek lakták… – helytörténeti vetélkedő
Programvezető: Nagy Réka pedagógus, Zágon
…Hajdanában, amikor Erdély szép országát még tündérek lakták, Bálványos vára is e csodaszép, vidám teremtések otthona volt. Naphosszat énekeltek, játszottak, vigadalmuk gyakorta az éjszakába nyúlott. Amint azonban megérkeztek az emberek, és egy új hit volt kialakulóban, a tündérek lassan elhagyták a környező várakat…
A vetélkedő során a gyerekek megpróbálják visszahívni őket. Mókás, de ugyanakkor kreatív, tanulságos, játékos, tevékenységekkel varázsolunk egy felejthetetlen napot mindnyájuk számára.
A versenyre 4 fős csapatokban lehet benevezni.

Bálványos meséje kis biológusok szájából – vetélkedő
Programvezető: Tamás Réka biológus
A 4-5 fős csapatok feladata minél kreatívabb mesét kitalálni a Csomád Bálványos Natura 2000 területről az eddigi tudásukra alapozva. A csapatoknak egy órájuk van a felkészülésre, ez alatt kitalálják történetüket, és ehhez illusztrációt készítenek. Lehet ez térkép, plakát, rajzfilm részlet, minden csapat kreativitásának és egyéniségének megfelelően választhat illusztrációs stílust. Ezt követően a csapatok előadják saját meséjüket.

Ismerjük meg Bálványos vár legendáját, és alkossuk meg a sajátunkat! – játékos foglalkozás
Programvezető: Para Imola, Bartos Dóra
A játékos programot főleg a kicsiknek javasoljuk, melyben Bálványos vár történetének a megismerésére hívjuk kedves játszótársainkat! Sor kerül drámajátékra, ügyességi feladatokra.
A két tábor: Mike Sáráé és az Apor Kevendé, sok izgalmas próbatételt kell kiálljon, ahhoz, hogy igazságosan eldőljön a harc a pogányok és keresztények között. Mesebarangolás lesz a javából, miközben mi magunk leszünk a történet szereplői. Vajon a mi kis történetünk is ugyanúgy zárul majd, mint a Mike Sáráéké?

12:00 – 14:00 - Ebédszünet
Bográcsolás - minden résztvevőnek, programvezetőnek, gyerekcsoportot kísérő felnőttnek szól a meghívás.

14:00 - 16:00 - Délutáni foglalkozások
A résztvevőknek egy délutáni programban való részvételre van lehetőségük, mivel ezek párhuzamosan zajlanak.

Erdészeti/erdei túra
Programvezető: Szmolka Péter erdész-, vadgazdamérnök
A túra során a résztvevők szakvezető irányításával ismerkedhetnek meg az erdei ökoszisztémákkal, az erdő szerepével és hasznával, a védett növény- és állatfajokkal. Továbbá betekintést nyerhetnek az erdőgazdálkodás és vadászat rejtelmeibe illetve ismereteket szerezhetnek az erdőben való helyes viselkedésről is.

Ismerjük meg a Büdös-hegy növényeit!
Programvezetők: Tamás Réka biológus és Hegyeli Zsolt önkéntes szakember
Mi virágzik a Büdös-hegyen májusban? Derítsük ki együtt játékosan egy séta keretében! Megismerkedünk a növényhatározók terepi használatával, növényalaktani fogalmakkal és egyéb érdekességekkel.

Fedezzük fel Bálványosfürdőt! - Tájékozódási futás
Programvezető: Kövér Sándor pedagógus
A verseny célja, hogy a résztvevők megismerjék Bálványosfürdőt és a Csomád-Bálványos védett terület nevezetességeit. A résztvevők (2 fős csapatokban) kijelölt útvonalat kell bejárjanak, érintve meghatározott pontokat és megválaszolva az ezekre vonatkozó kérdéseket.
A tantárgyversenyek után, ebéd után kerül megrendezésre a program. Benevezés a helyszínen.

Ismerkedés a Csomád-Bálványos védett terület madaraival
Programvezető: Dombi Helga biológus
A program során a résztvevők megismerhetik a védett területen előforduló, arra jellemző madarakat. A madarakat színes fotókról mutatják be, majd az adott fajok hangját is ismertetik. A résztvevőknek alkalma adódik a helyszínen felbukkanó madárfajok megfigyelésére, beazonosítására is.

Elsősegélynyújtás terepen
Programvezető: Tulit Zsombor, Háromszéki Hegymentő Szolgálat képviselője (Alpin Sport Egyesület)
A program során a résztvevők terepi elsősegélynyújtási alapismereteket szerezhetnek igen érdekes gyakorlati bemutatókkal szemléltetve.

Séta az Apor lányok feredőjéhez
Programvezető: Para Imola
Ezt a programot főleg a kicsiknek ajánljuk, akik egy 1.5-2 órás sétára indulnak a Grand Hotel - Apor lányok feredője útvonalon. Az Apor lányok feredőnél a játszótér környékén játszva ismerkedhetnek a terület védett értékeivel, látványosságaival.

16:00 óra: Díjátadási ünnepség
Úgy a délelőtti vetélkedőkre, foglalkozásokra, mint a délutáni programokra előzetes jelentkezés szükséges.

A szervezők fenntartják a programváltoztatás jogát!