Old Mikey's Barbell Club - Old Mikey's Barbell Club

Old Mikey's Barbell Club

» Old Mickey's Barbell Club

Old Mickey's Barbell Club

Utolsó frissítés: 2015-10-28 13:58:53

A crossfit mint edzésrendszer

A crossfit egy viszonylag új edzésrendszer mely csupán pár éve került kialakításra Amerikában. Népszerűvé a 300 című film tette, melynek szereplőit crossfittel edzették. Mára az egész világon elterjedt, évente megrendezik a crossfit világbajnokságnak számító Crossfit Olimpic Games-t. Mi sem bizonyítja jobban a crossfit népszerűségét, hogy a 2009-es Games-t nem amerikai, hanem egy finn tűzoltó. Mikko Salo nyerte.

A crossfit egyik előnye, hogy kevés eszközt igényel, gyakorlatilag egy félkezes és egy kétkezes súlyzóval el lehet kezdeni. Elég ha kisétálsz a közeli játszótérre és máris kezdhetsz edzeni. A crossfit azért is tud újszerű és meglehetősen hatásos lenni, mert célja nem kereskedelmi, hanem minden ember számra elérhetővé tenni a fittséget.

A crossfit célja tehát a fittség elérése. Ehhez azonban tudnunk kellene, hogy mit is nevezünk fittségnek. Azonban ennek definíciói meglehetősen homályosak.Ezért a crossfit alapítók megalkották saját definíciójukat: a fitt ember képes megfelelni a mindennapjai során felmerülő változatos igénybevételeknek. Mivel sohasem tudhatjuk előre, hogy mit kell csinálnunk holnap, így testünket is fel kell készítenünk a váratlan megterhelésekre, hogy olyan fizikai aktivitásban is jól teljesíthessünk amit akár nem is végeztünk soha ezelőtt.

2 ember közül tehát az a fittebb, aki jobban teljesít összetettben, ha végtelen számú fizikai igénybevétel közül véletlenszerűen kiválasztott ( lehetőleg minél több) gyakorlatban mérjük a teljesítményt.

A fittséget 3 szinten értelmezik

1. szint

10 általánosan elfogadott fizikai képesség van:
-Keringés-légzés állóképessége: a képesség hogy a szervezet feldolgozza és a megfelelő helyre juttassa a szükséges oxigénmennyiséget
-Kitartás
-Erő
-Hajlékonyság
-Teljesítmény: az izom miél rövidebb idő alatt minél több munka elvégzésére legyen képes
-Gyorsaság
-Koordináció: a test mozgásának összehangolása
-Agilitás: a képesség hogy egyik mozgásról rövid idő alatt tudjunk váltani a másikra
-Egyensúlyérzék
-Pontosság

2. szint

A létező legváltozatossabb igénybevételnek is meg kell felelni.

3. szint

A szervezetünkben három anyagcsere útvonal van, amelyek energiát biztosítanak minden tevékenységhez. Ezek a metabolikus motorok a foszfokreatin rendszer (ATP-PCr), a glikolízis és az aerob-oxidatív útvonal. Az első, a foszfagén rendszer dominál a legnagyobb teljesítményű aktivitásoknál, azoknál, amelyek csak kb. 10 másodpercig tartanak. A glikolízis üzemelteti a közepes teljesítményű mozgásokat -- ezek több percig is eltarthatnak. A harmadik rendszer az alacsony intenzitású mozgásoknál dominál, amelyek néhány percnél is tovább fenntarthatók.

A crossfit mindhárom anyagcsereútvonalat fejleszti.

Az edzéseddel akkor érheted el a fittséget, ha az valamennyi itt felsorolt fitnessz standardnak eleget tesz.

Gyakorlatok

A crossfit alapelve a változatosság, ennek érdekében ajánlott minél többféle fizikai aktivitás kipróbálása. Ezért a crossfit szemlélethet hozzátartozik az új sportok kipróbálása is.

Ezen kívül a crossfit edzések alapvetően 3 típusba sorolhatóak:

1. Kardió edzések
Pl. futás, úszás, kerékpározás, ugrálókötelezés

2. Gimnasztika sajáttestsúlyos gyakorlatok mint például:

fekvőtámasz, húzódzkodás, tolódzkodás,guggolás, kézállásból kinyomás, muscle-up, felülés, guggolás stb.

3. Olimpiai súlyemelés, guggolások, elemelés, szakítás súlyfelvétel, lökés stb.

Meg kell azonban jegyezni, hogy a crossfit nem tesz különbséget a gyakorlatok között, ugyanúgy használ futást erőnövelésre, mint például elemelést állóképesség növelésére. A lényeg a változatosság!

Személyre szabhatóság

Crossfittel bárki edzhet, mindegy hogy nagymama vagy kommandós, a crossfittel bárki elérheti a célját. A lényeg az intenzitáson van, nem az edzés milyenségén. Kimutatható, hogy életkortól, életviteltől és nemtől függetlenül mindenkinek ugyanolyan edzésre van szüksége, csupán a mennyiségen kell változtatni. Ez az edzés a Crossfit.

Az egészség és a Crossfit

Az ember teste a fizikai igénybevételeknek megfelelően alakult ki. Azonban a technikai fejlődés és az életmódváltás miatt a szervezetünket nem éri a kívánt terhelés aminek következtében legyengül, hajlamosabbá válik a betegségekre sőt az utóbbi időben eddig nem létező úgynevezett mozgáshiány miatti betegségek alakulnak ki. Ez mind megelőzhető a sportolással, amely biztosítja a szervezet számára a megfelelő igénybevételt. Azonban a különböző sportolók mégsem sokkal ellenállóbak az átlagembernél, azonban ennek oka edzésük egyoldalúságában rejlik. Igenis létezik olyan edzésforma amely ellenállóbá teszi a szervezetet, hozzájárul az egészséghez és ez a Crossfit.

Ferencz Tamas Attila
CF-L1 Trainer

Cím:

Utca: Petőfi Sándor utca / 17

Irányítószám: 525400 / Kézdivásárhely - Targu-Secuiesc

Helyek:

Nyitva tartás - Órarend:

 • Hétfő:
 • 07:00 - 21:00
 • Kedd:
 • 07:00 - 21:00
 • Szerda:
 • 07:00 - 21:00
 • Csütörtök:
 • 07:00 - 21:00
 • Péntek:
 • 07:00 - 21:00
 • Szombat:
 • Zárva
 • Vasárnap:
 • Zárva