KSE - Kézdivásárhelyi Sport Egyesület - KSE Sportnapok 2019

KSE Sportnapok 2019

» KSE - Kézdivásárhelyi Sportegyesület

KSE - Kézdivásárhelyi Sportegyesület

Utolsó frissítés: 2017-04-28 12:56:32

A kézdivásárhelyi Sportegyesület, a KSE, a tanuló és iparos ifjúság körében elindult mozgalomnak köszönhetően 1912. szeptember 15-én alakult meg. Az alakuló ülésen a tagság egyhangú szavazattal a KSE elnökének dr. Molnár Dénes ügyvédet, alelnöknek Séra Gyula városi fojegyzőt és Mina Kálmán rendőrfőkapitányt, titkárnak Tuson Árpád ügyvédjelöltet, pénztárnoknak dr. Petrovszky György ügyvédet, segédpénztárnoknak Kupán Lajost és Bartalis Bélát, ellenőrnek Zakariás Zakariást és Szőcs Endrét, egyesületi kapitánynak pedig Marti Lajos főgimnáziumi tanárt választották meg.

A KSE atlétika és labdarúgó szakosztállyal alakult meg. A KSE első futball mérkőzésére az év október 6-án került sor, amikor a brassói Iparos Ifjak Önképzőkörének csapatát látták vendégül. A mérkőzés végeredménye 2 - 0 volt a házigazdák javára. Az évek során a KSE új szakosztályokkal bővült, de végig helyiség-és pályagondjai voltak.

1929. augusztus 6-án rendkívüli esemény történt a város sportéletében. Megismétlődött Molnár Józsiás és neje, Gál Emília nagylelkű cselekedete - a Molnár Józsiás-parkra gondolunk, amit a városnak adományoztak -, dr. Sinkovits Aurél a tizenhét év óta megfelelő sportbázis nélkül küszködő KSE-nek adományozta a mai futballpályát is magába foglaló 3 hold 600 négyszögöl nagyságú területet sporttelep létesítése céljából.

Dr. Sinkovits Aurél volt honvéd törzsorvost, a város egyik legnagyobb tiszteletben álló személyiségét nemes adományáért a KSE örökös díszelnökévé választotta, hiszen neki köszönhető, hogy a KSE saját sporttelephez jutott.

Tudom, hogy az ifjúságot a sport távol tartja a káros élvezetektől és szórakozásoktól - mondotta dr. Sinkovits Aurél az adományozás bejelentésekor,majd hozzáfűzte: Nagyon szívesen, örömmel adtam ezt a területet, építsenek sporttelepet oda.

Fellelkesülve a Székely Újság 1929. augusztus 11-i számában Földi István író, lapszerkesztő, ismert közéleti személyiség vezércikkében reménykedik abban, hogy a majdani sporttelep homlokzatán késő unokáknak is örök emlékeztetésére ott díszeleg a Sinkovits név.

http://www.kezdisport.ro/?page=KSE

Cím:

Utca: Gábor Áron tér / 24. szám

Irányítószám: 525400 / Kézdivásárhely

Helyek:

Elérhetőség:

Telefon: 0040752854696

Weboldal: http://www.kezdisport.ro/

Blog:

Facebook: www.facebook.com/kse.kezdi

» Hírfolyam

Hibajelentéshez kattintson ide!